Franse justitie ontkent arrestatie terreurverdachte Abaaoud

Bij de antiterreuroperatie van het Franse leger in Saint-Denis zijn twee terreurverdachten omgekomen.

Bij de antiterreur-acties in Saint-Denis zijn vijftig militairen van het Franse leger ingezet. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP

De Franse justitie ontkent de arrestatie van terreurverdachte Abdelhamid Abaaoud tijdens de antiterreuroperatie van het Franse leger in Saint-Denis. Eerder meldde het Franse Le Télégramme dat de jihadist zou zijn opgepakt. De 28-jarige Fransman is de reden voor de grote zoekactie, waarbij het Franse leger vijftig militairen inzette. Hij zou het brein zijn achter de aanslagen van afgelopen vrijdag.

Er zouden bij de actie ten minste twee doden gevallen zijn onder de terreurverdachten, vijf agenten raakten lichtgewond.

Tot nu toe zijn zeven verdachten aangehouden bij de operatie. Dat heeft de Franse justitie bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Drie van hen werden in een appartement gearresteerd, een andere man en vrouw in de buurt van het appartement. De politie wil nog niets kwijt over de identiteit van de arrestanten. De actie is nog steeds gaande: volgens de Franse politie houdt zich momenteel nog één terreurverdachte schuil in het omsingelde appartement.

Politieoperatie

De politieoperatie in de Parijse voorstad Saint-Denis is vanochtend rond half vijf begonnen. Verslaggevers van AP melden dat er ten minste zeven explosies zijn geweest in Saint-Denis. De ontploffingen zouden geklonken hebben als granaten en uit de richting zijn gekomen van het centrum van de wijk. Naast Abdelhamid Abaaoud zou de gezochte Salah Abdeslam zich ook schuilhouden in het appartement, schrijft The Guardian. Tegen hem is een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd.

Door de antiterreuractie blijven scholen in de voorstad woensdag gesloten.

    • Etienne Verschuren