Nederlandse politie controleerde beide terreurbroers

Een van de broers Abdeslam kreeg een bekeuring voor softdrugsbezit.

Het opsporingsbericht van de Franse autoriteiten.
Het opsporingsbericht van de Franse autoriteiten. Foto Franse politie

Salah Abdeslam, de internationaal gezochte terreurverdachte die zich mogelijk in Saint-Denis bevindt, is begin februari staande gehouden door de Nederlandse politie. Hij kreeg na een controle bij Gorinchem een bekeuring voor softdrugsbezit. Dat bevestigt de politie na berichtgeving in De Telegraaf. Ook zijn broer Brahim Abdeslam zat in de auto. Hij blies zichzelf vrijdag op bij Boulevard Voltaire.

Volgens de politie was er destijds “geen wettige reden” om nader onderzoek naar Salah Abdeslam te doen. Hij zat in een auto met Belgisch kenteken, in gezelschap van zijn broer en nog een andere man.

De derde broer, Mohamed Abdeslam, werd na verhoor vrijgelaten. Hij zei in een interview verrast te zijn door de aanval.

Saleh Abdeslam noch een van de andere inzittenden van de auto kwamen volgens de politie voor in de systemen. Er zou ook geen opsporingsbevel geweest zijn. De drugs, “een geringe hoeveelheid”, werden in beslag genomen en Salah Abdeslam mocht met een boete van zeventig euro zijn weg vervolgen.