Strafrechtelijk onderzoek naar individuele bankiers RBS en JP Morgan

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Federale aanklagers doen strafrechtelijk onderzoek naar individuele bestuurders van Royal Bank of Scotland en J.P Morgan Chase voor het verkopen van rommelhypotheken. Dat melden bronnen rond het onderzoek aan The Wall Street Journal.

De klok tikt om ook daadwerkelijk tot vervolging over te gaan voor alles wat voor het uitbreken van de crisis in 2008 is gebeurd. De verjaringstermijn is tien jaar. De aanklagers bekijken of ze fraude kunnen bewijzen, omdat de bankiers waarschuwingen van collega’s in de wind sloegen en ze aan alle kanten rammelende hypotheken verkochten als investeringskans.

Bij J.P. Morgan worden twee bankiers onder de loep genomen die allebei aan een andere hypotheekdeal werkten. Bij RBS kijken de aanklagers vooral naar een deal van 2,2 miljard dollar uit 2007 waarbij hypotheken werden omgezet in aandelen.

Er is in de Verenigde Staten veel politieke discussie over de vele schikkingen die grote banken hebben getroffen, maar de tot nu toe weinige veroordelingen voor het wangedrag dat tot de financiële crisis heeft geleid.

De bedreigingen voor de zelfrijdende auto

Terwijl de hype rond zelfrijdende auto’s almaar toeneemt, wijst een Volkswagenbestuurder op problemen die nog lang niet opgelost zijn. Bijvoorbeeld overstekende dieren of tumbleweed op de weg of een agent die de auto naar de kant wil dirigeren, zei Thomas Form van VW op een conferentie waar The Financial Times over schrijft.

Ook op slecht weer zijn auto’s zonder bestuurders nu nog niet goed genoeg voorbereid, hield Form zijn toehoorders voor:

“I think probably a lot of us have experience with having demonstrated automatic driving on highways. In sunny weather, everything is fine. Do we have every time everywhere sunny weather?”

Op de conferentie was dan ook de nodige scepsis of het wel mogelijk is binnen tien jaar grootschalig zelfrijdende auto’s op de weg te introduceren. En dat terwijl VW toch echt al een Audi A7 zonder problemen van San Francisco naar Las Vegas heeft laten rijden.

Vijf redenen waarom de hotelbranche niet bang is voor Airbnb

Hoewel woningverhuurwebsite Airbnb met 25 miljard dollar (23,5 miljard euro) meer waard is dan grote hotelketens als Hilton (24,1 miljard) en Marriott (18,7 miljard) is de hotelbranche toch niet bang voor ze. Quartz geeft vijf redenen waarom niet.

1. De bezettingsgraad van hotels zal de komende jaren verbeteren
Morgan Stanley voorspelt dat de huidige bezettingsgraad van 65 procent in Amerikaanse hotels in 2017 naar ruim 69 procent is gestegen.

2. Airbnb mikt niet op zakelijke reizigers

Airbnb heeft gemeenschapszin en gedeeld eigendom hoog in het vaandel staan en dat kan iemand die op kosten van de zaak reist weinig schelen.

3. De meeste reizigers boeken via online reisbureau’s

Het grote voordeel dat hotels hebben boven Airbnb is dat ze via allerlei populaire reissites als Priceline en Expedia te boeken zijn.

4. Airbnb is mogelijk een bondgenoot
Het zou kunnen dat Airbnb in de toekomst hotels gaat opnemen in het aanbod om een groter deel van de markt te kunnen beslaan. Hotels zouden dan slechts drie procent bemiddelingskosten hoeven te betalen, terwijl dat nu kan oplopen tot wel achttien procent.

5. Het is slecht gesteld met de naamsbekendheid van Airbnb

Airbnb mag dan in Silicon Valley en onder de voorlopers een grote hit zijn, zo’n 59 procent van de Amerikanen heeft er nog nooit van gehoord.

    • Arjan Meesterburrie