Sinds 9/11 waren de kosten van terrorisme niet zo hoog

52,9 miljard dollar. Zoveel kostten terroristische aanslagen de wereld vorig jaar. De tol voor 2015 wordt nog hoger.

ANP / Bart Maat

Noem het wrang toeval: terwijl de schok van de recente aanslagen in Parijs en Beiroet nog voelbaar is, blijkt uit een nieuw rapport dat de economische tol die landen wereldwijd betalen voor terroristische aanslagen sinds 9/11 niet meer zo hoog is geweest.

Volgens de jaarlijkse Global Terrorism Index van het Institute for Economics and Peace (IEP), een non-profit denktank, kostten terroristische aanslagen de wereld vorig jaar naar schatting 52,9 miljard dollar. Een nieuw hoogte- of eigenlijk dieptepunt sinds 2001, het jaar van de aanslag op de Twin Towers in New York, toen de kosten opliepen tot 51,5 miljard dollar.

Medische kosten, extra beveiliging

Sinds 1997 meet het IEP de economische impact van terrorisme op landen. Een prijskaartje dat - naast het aantal incidenten - wordt bepaald door de directe en indirecte kosten van getroffen gebouwen, gewonden (denk medische kosten) en doden (denk verloren inkomsten).

Wat onder meer niet is meegerekend: de kosten van extra beveiliging, militaire uitgaven of de bredere economische gevolgen van het stilvallen van het stedelijke verkeer na een aanslag. Wie zulke factoren wel meetelt, komt uit op veel hogere bedragen. Zo hebben alleen al de eerste tien jaar van de Amerikaanse War on Terror  zo’n 2.000 miljard dollar gekost, berekende nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz.

Irak, Afghanistan en Nigeria werden vorig jaar het zwaarst getroffen door terrorisme.

De afgelopen vijftien jaar heeft terrorisme een dramatische vlucht genomen, constateert het IEP. Met als voorlopig dieptepunt: 2014, toen ruim 32.600 mensen omkwamen bij aanslagen - een stijging van 80 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Een treurige constatering die - zeker na afgelopen week - al kan worden gemaakt: de tol voor 2015 wordt hoger.