Salman Rushdie beleefde aanslagen ‘met gevoel van afgrijzen’

De Brits-Indiase schrijver werd dinsdagavond geïnterviewd in Den Haag.

Salman Rushdie bij de opening van de Frankfurter Buchmesse in oktober van dit jaar. EPA/ARNE DEDERT

‘Geluk en plezier zijn de vijanden van fanatici’, zei schrijver Salman Rushdie gisteren in Den Haag in reactie op de aanslagen in Parijs. ‘Mensen die uitgaan doen niemand kwaad, staan niet voor een bepaalde politieke opvatting. Je valt ze aan omdat je het niet kunt uitstaan dat ze het goed hebben.’

De Brits-Indiase schrijver werd gisteravond onder verscherpte veiligheidsmaatregelen geïnterviewd in Het Paard van Troje in Den Haag, op de slotavond van het Crossing Border festival. De omgeving van de concertzaal was afgezet, de benedenverdieping was met zwarte schotten op staat afgeschermd en er was veel politie op de been. Bezoekers konden pas een kaartje kopen nadat ze zich hadden gelegitimeerd en een veiligheidspoortje waren gepasseerd. De 68-jarige auteur, die in 1989 werd getroffen door een fatwa van de Iraanse ayatollah Khomeini, wordt sindsdien beveiligd.

De Parijse aanslagen beleefde hij ‘met hetzelfde gevoel als iedereen’, zei Rushdie. ‘Een gevoel van afgrijzen.’ De moorden op de terrassen en bij het concert deden hem denken aan een stuk dat hij na 11 september 2001 schreef: ‘Dat ging over de tegenstelling tussen puritanisme en plezier. Wat de fanaticus haat, zijn de dingen die het leven plezierig maken. Neem plaatsen waar muziek gemaakt wordt, waar mannen en vrouwen samenkomen om een leuke tijd te hebben. Dat is wat de fundamentalist wil vernietigen.’ Rushdie haalt de Amerikaanse humorist H.L. Mencken aan: ‘Puritanise is het angstaanjagende idee dat er iemand, ergens gelukkig zou kunnen zijn.’

Rushdie was uitgenodigd naar aanleiding zijn nieuwe roman Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten, die hij na afloop van het interview in Den Haag op het podium signeerde.

Vrijdag publiceert de bijlage Boeken een uitgebreid interview met Salman Rushdie.