Rusland: importstop op voedsel uit Oekraïne

Volgens de Russische minister voor Economische Ontwikkeling is het een reactie op Oekraïense sancties.

De Russische minister voor Economische OntwikkelingAlexei Oeljoekajev heeft een importstop voor Oekraïnse voedselproducten aangekondigd. Foto Yuri Kochetkov/EPA

Rusland is van plan om vanaf volgend jaar Oekraïens voedsel te gaan weren van de binnenlandse markt. Het gaat volgens de Russische minister Alexei Oeljoekajev voor Economische Ontwikkeling om een reactie op Oekraïnse sancties tegen het land, stelt persbureau AP.

De aankondiging komt een dag nadat de Oekraïnse president Petro Porosjenko bekend maakte plannen te hebben om vanaf volgend jaar onderdeel te worden van de Europese vrijhandselzone.

Een Russische ban op voedsel betekent voor Oekraïne een exportverlies van 205 miljoen euro, zo zou de Oekraïnse onderminister voor Economische Ontwikkeling Natalia Mikolskaja vorige week nog tegen het Russiche persbureau Interfax hebben gezegd.

Economische groei

Het Oekraïense statistiekbureau maakte gisteren bekend dat de binnenlandse economie voor het eerst in anderhalf jaar weer is gegroeid. Dat komt voornamelijk door de relatieve rust in het economisch belangrijke oosten van het land. Daar wordt sinds vorig jaar gevochten door pro-Russische seperatisten en het Oekraïense leger.