RuPay, de Indiase concurrent voor Visa en Mastercard

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Misschien heb je nog nooit van RuPay gehoord, toch timmert dit alternatief voor de betaalkaarten van Visa en MasterCard hard aan de weg in India, schrijft Economic Times. Meer dan een derde van alle betaalkaarten in het land is aangesloten bij het RuPay-systeem. Dat zijn maar liefst 222 miljoen betaalkaarten.

De overheid was betrokken bij de oprichting van RuPay. Het doel was om de markt voor betaalkaarten open te breken, de transactiekosten te verlagen en ook de vele arme inwoners van het land toegang te geven tot moderne betaalsystemen via de banken. Dat lijkt behoorlijk geslaagd.

AP Hota van de National Payments Corporation of India:

“We hebben een derde van de markt in handen en we groeien gestaag. We handelen 20 procent van alle transacties af en iedere maand stijgt dat percentage. Dagelijks worden tien miljoen transacties verricht met betaalkaarten, twee miljoen daarvan en steeds meer gaan via RuPay.”

Bij MasterCard juichen ze het toe dat de regering de markt heeft geopend, maar zegt een woordvoerder: “De markt moet functioneren op basis van competitie, niet op basis van ‘mandaat-gedreven’ concurrentie.”

Toshiba nog niet uit de problemen

Nog altijd is de Japanse elektronicareus Toshiba niet van het boekhoudschandaal af dat deze zomer aan het licht kwam, meldt Reuters. De Japanse financiële autoriteit gaat nog eens een boete van zo’n 7,5 miljard yen (57 miljoen euro) uitschrijven.

Het bedrijf had jarenlang de boekhouding zo bewerkt dat de winst veel hoger leek dan die werkelijk was. Onacceptabel  voor een groot beursgenoteerd bedrijf dat zo al het vertrouwen verloor. De boekhoudfraude wordt nu dus ook nog eens flink afgestraft door de overheid. Toshiba heeft, volgens het bericht, eerder geld opzij gezet om dit soort boetes te kunnen betalen.

Deze zomer kon CEO Hisao Tanaka niet anders doen dan een diepe buiging maken van een halve minuut, toen het schandaal aan het licht kwam. De top vertrok en nieuwe mensen kwamen. De vertrokken bestuurders zijn zelf ook nog niet uit de problemen: Toshiba heeft aangekondigd een rechtszaak tegen hen aan te spannen om schadevergoeding te eisen.

https://www.youtube.com/watch?v=q3lAOCgzkwM

China bouwt Argentijnse atoomreactors

Voor een bedrag van 15 miljard dollar zal China twee kerncentrales bouwen in Argentinië, meldt de Financial Times. Ook helpt China bij de financiering van het Argentijnse energieproject.

Voor China is het een nieuwe stap in het verder aanhalen van de banden met Latijns-Amerika. Eerder zocht Azië’s economische grootmacht vooral partners op het Afrikaanse continent, de laatste jaren komen de Zuid-Amerikaanse landen steeds meer in beeld voor investering en samenwerking. Een investering in atoomenergie verzekert beide landen van jarenlange samenwerking in een strategisch belangrijke sector.

Voor de Argentijnen komt de Chinese hulp als geroepen, schrijft de krant. Het land kan moeilijk geld uit het buitenland aantrekken nu het in de problemen zit met de aflossing van een oude lening. Over de leningsvoorwaarden doen de Chinezen niet te moeilijk, de Argentijnse minister van economische zaken noemt de deal niet voor niets ‘erg gunstig’.