Tientallen doden bij zelfmoordaanslagen in Nigeria

Het is de eerste grote aanslag in Nigeria in drie weken en vermoedelijk het werk van Boko Haram.

De Nigeriaanse politie neemt de schade op na een zelfmoordaanslag, halverwege vorige maand. Foto EPA / STR

Bij zelfmoordaanslagen in Nigeria zijn dinsdagnacht en woensdag meer dan veertig mensen omgekomen. Dat meldt Reuters.

Ten minste 32 mensen kwamen dinsdagavond om het leven bij een aanslag op een benzinepomp bij de stad Yola. Daar raakten zeker tachtig mensen gewond. De aanslag is vermoedelijk het werk van terreurgroep Boko Haram.

Veel van de slachtoffers daar waren toevallige passanten en verkopers op een markt bij het tankstation in Yola, een stad in het noordoosten van Nigeria.

Woensdag was het raak in de stad Kano, ook daar bij een lokale markt. Twee vrouwelijke zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op. Een medewerker van het Rode Kruis zei tegen persbureau Reuters dat twaalf mensen daarbij om het leven kwamen en 66 mensen gewond raakten.

Na een reeks zelfmoordaanslagen was het enkele weken juist relatief rustig in Nigeria. De laatste grote aanslag was eind oktober, toen bij explosies in twee moskeeën 42 mensen omkwamen.

Facebook zet Safety Check opnieuw in

Voor Facebook was de nieuwste aanslag in Nigeria aanleiding om de Safety Check te activeren, een manier waarop mensen via hun Facebook-pagina aan vrienden kunnen laten weten dat zij veilig zijn. De website deed dat enkele dagen geleden ook al na de aanslagen in Parijs. Meer dan 4,1 miljoen mensen maakten daarvan toen gebruik.

Niet lang daarna kreeg Facebook echter kritiek: waarom had Facebook de Safety Check wél ingesteld na de aanslagen in Parijs, maar niet na de eveneens door IS opgeëiste aanslagen in Beiroet een dag eerder, waarbij 43 mensen de dood vonden? Voor Facebook reden om het systeem vaker in te zetten, zo liet oprichter Mark Zuckerberg dinsdagnacht weten.

    • Joost Pijpker