Rugbylegende Jonah Lomu (40) overleden

De gepensioneerde All-Blacks winger werd 40. Hij overleed plotseling in zijn huis in Auckland.

Jonah Lomu in actie tegen Australië in 2001.
Jonah Lomu in actie tegen Australië in 2001. Dean Tremi / AFP

De Nieuw-Zeelandse rugbyster Jonah Lomu is dinsdagnacht gestorven in zijn huis in Auckland, meldt persbureau AP. De gepensioneerde All Blacks-rugbyspeler had al een tijd een zeldzame nieraandoening. Lomu werd 40 jaar.

Lomu was een legende in rugbywereld. Hoogtij voor hem waren de wereldkampioenschappen van 1995 en 1999. Hij was vooral bekend om zijn wendbaarheid, kracht en snelheid, ondanks zijn enorme lengte (1,96 meter). De winger wordt gezien als een icoon binnen de moderne rugby.

Nefrotisch syndroom

In juni 1994 voegde Lomu zich bij de Nieuw-Zeelandse All Blacks. Na de wereldkampioenschappen in 1995 was het al bekend dat de rugbyster aan nefrotisch syndroom leed. Deze zeldzame nieraandoening leidde ertoe dat Lomu zijn carrière eerder moest stoppen. In 2004 maakte hij zijn rentree na een niertransplantatie, maar de 2007 wereldkampioenschappen heeft hij niet meer gespeeld. Zijn laatste wedstrijd was in 2006.

John Key, premier van Nieuw-Zeeland, zei diep geschokt te zijn door Lomu’s overlijden. Key:

“De gedachten van het hele land zijn nu bij zijn familie.”

Lomu laat zijn vrouw Nadene en zoons Brayley (6) en Dhyreille (5) na.