Raad van State vernietigt gasbesluit minister Kamp

Gaskraan moet voor veiligheid verder dicht dan kabinet wil

Een gevoelige nederlaag voor minister Kamp (Economische Zaken, VVD) en het kabinet. De Raad van State heeft het besluit over de Groningse gaswinning vernietigd. De gaskraan moet om veiligheidsredenen een stukje verder dicht, en in het hartje van aardbevingsgebied Loppersum mag alleen in geval van nood gas worden gewonnen.

Dat oordeelde de Raad van State vanochtend, in een 70 pagina’s tellende uitspraak. Tot oktober volgend jaar mag van de hoogste bestuursrechter in Groningen hooguit 27 miljard kuub aardgas worden gewonnen terwijl het kabinet nog uitging van 33 miljard. Een overschrijding naar 33 miljard staat de Raad alleen toe in het geval van een strenge winter.

De uitspraak is een tegenvaller voor Kamp. Hij schroefde vanwege de aardbevingsrisico’s de gasproductie al eerder terug, van 39,4 miljard kuub naar 30 miljard kuub dit kalenderjaar. Minder lukte niet, verklaarde de minister, want dan dreigen bij een strenge winter koude voeten en kan hij zijn leveringsverplichtingen niet nakomen.

Deze belangenafweging tussen veiligheid en leveringszekerheid overtuigde de Raad van State niet. Er blijkt onvoldoende uit dat de minister „de noodzakelijke voorzorg” heeft betracht. De minister, zei staatsraad Jaap Polak in zijn mondelinge toelichting, „is er ten onrechte van uitgegaan dat de risico’s in het aardbevingsgebied vergelijkbaar zijn met risico’s die in delen van het rivierengebied worden gelopen. En hoewel hij een groot belang mocht hechten aan de leveringszekerheid, heeft hij een hoger winningsniveau toegestaan dan voor een gemiddelde winter nodig is.”

Omdat de hoogste bestuursrechter het besluit van de minister heeft vernietigd, zou de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) nu onbeperkt gas mogen winnen. Daar steekt de raad een stokje voor door zelf met een voorlopig productieplafond te komen. Dat blijft van kracht totdat minister Kamp een nieuw besluit heeft genomen over wat hij na oktober 2016 met de gaskraan gaat doen.

Het kabinet beslist in december of de gaskraan in Groningen volgend jaar verder dicht gaat. De Nederlandse Aardolie Maatschappij moet voor komende zomer met een nieuw winningsplan komen. De uitspraak kost ook geld: elk miljard kuub minder Gronings gas kost de schatkist zo’n 175 miljoen, volgens het huidige prijspeil.