Turkse AK-partij mocht adresgegevens kopen van kiezers in Nederland

De Turkse AK-partij is niet in de fout gegaan met de brief die Turkse Nederlanders onlangs kregen. De partij mocht lijsten met de adressen van kiesgerechtigden kopen bij het Turkse kiescollege. Het College bescherming persoonsgegevens heeft dat gisteren gemeld.

De brief riep Turkse Nederlanders op om bij de Turkse parlementsverkiezingen van 1 november op de AK-partij te stemmen. Dat leidde tot boze reacties. Het Nederlandse kabinet noemde de brief ongepast. De Turkse ambassadeur werd op het matje geroepen.

Het Inspraakorgaan Turken in Nederland zegt dat Turkse Nederlanders niet alleen onder de Nederlandse wet vallen, maar soms ook onder Turkse regels, zoals de privacywet die deze brief mogelijk maakt.

Ongeveer 240.000 Nederlandse burgers mochten stemmen bij de Turkse verkiezingen. Het is niet bekend hoeveel van hen de brief hebben gekregen. (ANP)