Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Wie belegt in opvang van asielzoekers kan veel geld verdienen, schrijft De Telegraaf. Investeringsfonds Haerzathe investeert onder meer in tijdelijke woningen voor asielzoekers, die worden verhuurd aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De verwachte winst van het project is 7,3 procent.

Joost Smets van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) omschrijft het als een ‘klein goudmijntje’:

“De lening wordt na twee jaar afgelost, daarna vangen ze tonnen. Bij de opvang voor asielzoekers vloeit zo’n dertig maanden aan huursom terug.”

Haerzathe Investments richtte zich na de malaise op de vastgoedmarkt op nieuwbouw voor studenten en starters. De eerste projecten waren een succes en sindsdien heeft het fonds zijn activiteiten met 100 miljoen euro uitgebreid. Eric Nijkamp, partner bij Haerzathe, ziet winst maken op de bouw van tijdelijke huisvesting niet als ‘profiteren van asielzoekers’:

“Dit is een maatschappelijk probleem waar wij ons steentje aan bijdragen.”

Het COA heeft een huurcontract voor bijna vijf jaar afgesloten met Haerzathe. De woningen worden binnen vier maanden opgeleverd.

Minder animo voor collectieve zorgverzekeringen

Dit jaar hebben voor het eerst minder mensen gekozen voor een collectieve zorgverzekering. Volgens De Vokskrant is de reden daarvoor dat gezamenlijke verzekeringen nauwelijks nog goedkoper zijn dan individuele. Ook polissen op internet worden steeds goedkoper.

De daling is met één procent miniem, maar in voorgaande jaren was juist altijd een stijging te zien. Het nieuwe overstapseizoen is gisteren begonnen. Veel verzekeraars willen van de collectieve verzekeringen af. Interpolis, FBTO en ASR geven al geen korting meer aan collectieven en ook Achmea stoot steeds meer gelegenheidscollectieven af.

Bob Guns van vergelijkingssite Independer ziet vanuit de verzekeraars vooral een politieke reden om met de gezamenlijke verzekeringen te stoppen:

“Ze voegen niets toe aan de verzekering. Ze zijn er alleen maar om een lagere prijs te bemachtigen. En bij verzekeren geldt: als de ene verzekerde minder betaalt, moet een ander meer betalen.”

Opnieuw groei in export bloemen en planten

Ondanks een lagere afzet in Rusland, Duitsland en Oostenrijk, zit er nog steeds groei in de export van Nederlandse bloemen en planten. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van de brancheorganisatie VGB.

In de eerste tien maanden van dit jaar steeg de totale waarde van de export van bloemen en planten met drie procent tot 4,7 miljard euro. Snijbloemen zijn in het buitenland populairder dan vaste planten.

Grootste daler is Rusland, waar de afzet met 27 procent daalde. In Duitsland werd voor vier procent minder groen aangeschaft, terwijl in dat land vorig jaar juist sprake was van een stijging van vijf procent. Het Verenigd Koninkrijk is met vijftien procent de grootste groeimarkt, maar ook Belgie en Zweden importeerden dit jaar aanzienlijk meer bloemen uit ons land.