Zweden en Oekraïne laatste van 24 deelnemers aan EK

Zweden en Oekraïne hebben zich als laatste twee landen geplaatst voor het EK volgend jaar in Frankrijk. Beide ploegen sloten gisteravond de play-offronde succesvol af. Zweden hield in Kopenhagen in de tweede wedstrijd Denemarken op 2-2. Dat was na de thuiszege van 2-1 voldoende voor kwalificatie. Oekraïne speelde in en tegen Slovenië met 1-1 gelijk, na de eerdere zege voor eigen publiek (2-0).

Zlatan Ibrahimovic was opnieuw de uitblinker bij Zweden. De 34-jarige vedette van Paris Saint-Germain maakte in de return beide doelpunten. In het eerste duel zaterdag voor eigen publiek (2-1) had hij ook al gescoord. In de slotfase scoorden Yussuf Poulsen en Jannik Vestergaard voor Denemarken. Kort na het duel werd bekend dat Morten Olsen stopt als bondscoach van Denemarken. De 66-jarige voetbaltrainer, onder meer oud-coach van Ajax, vervulde die functie vijftien jaar.

Voor de EK-loting, op 12 december in Parijs, zijn de 24 landen over vier potten verdeeld: pot 1: Frankrijk, Spanje, Duitsland, Engeland, Portugal, België; pot 2: Italië, Rusland, Zwitserland, Oostenrijk, Kroatië, Oekraïne; pot 3: Tsjechië, Zweden, Polen, Roemenië, Slowakije, Hongarije; pot 4: Turkije, Ierland, IJsland, Wales, Albanië, Noord-Ierland. (ANP)