Persconferentie Saint-Denis: politie voorkomt nieuwe aanslag

Woensdagochtend heeft de Franse politie dankzij een grote antiterreuractie nieuwe aanslagen voorkomen.

Franse politie, militairen en speciale eenheden werden ingezet bij de antiterreuractie in Saint-Denis. Foto: Etienne Laurent / EPA

De Franse politie heeft met de antiterreuroperatie in Saint-Denis woensdagochtend nieuwe aanslagen voorkomen. Dat zei de openbaar aanklager in Parijs François Molins tijdens de persconferentie die woensdag rond 19 uur werd gehouden.

Met de operatie is een groep terroristen, die op het punt zou hebben gestaan om in actie te komen, onschadelijk gemaakt. De antiterreuractie rond het appartement waar een aantal van de verdachten zich bevonden, werd ingezet nadat de Franse politie een tip had gekregen dat ‘het brein achter de aanslagen‘ Abdelhamid Abaaoud in Frankrijk was (en niet in Syrië) en zich in dat huis zou ophouden.

Mobiele telefoon in prullenbak

Tijdens de persconferentie werden veel details over de operatie in Saint-Denis openbaar gemaakt. Zo zei Molins onder meer dat er een mobiele telefoon is gevonden in een prullenbak nabij popzaal Bataclan, waarvandaan vrijdag om 21.42 uur een bericht is gestuurd met de boodschap: “Het gaat beginnen”. (Het bericht was geschreven in het Frans: “On est parti, on commence.”) Er wordt nog onderzocht naar wie en welke mobiele nummers dit bericht is gestuurd.

De politie bestormde woensdagochtend rond 4.30 uur de woning in het centrum van Saint-Denis waar Abaaoud zou zitten. Bij de bestorming werd hevig gevochten. De politie schoot 5000 kogels af.

Acht arrestanten, twee verdachten omgekomen

In totaal zijn er woensdag in Saint-Denis acht mensen gearresteerd: één vrouw en zeven mannen. Abaaoud en de voortvluchtige verdachte Salah Abdelsam zitten daar niet bij. Drie van de arrestanten zijn nog niet geïdentificeerd. De terroristen waren volgens justitie klaar voor nieuwe aanslagen.

Bij de antiterreuractie kwamen minstens twee mensen om. Een vrouw blies zich op, een man werd door een scherpschutter van de politie uitgeschakeld. Er raakten geen burgers gewond. Rond het middaguur was de antiterreuractie voorbij.

Alle slachtoffers van de aanslagen geïdentificeerd

De Franse autoriteiten hebben intussen de identiteit van alle 129 slachtoffers van de aanslagen vastgesteld. Dat maakte het presidentieel paleis woensdag volgens de radiozender France Info aan het begin van de middag bekend. Het aantal gewonden is bijgesteld van 352 naar 368. Daarvan liggen 195 mensen in het ziekenhuis, van wie drie in kritieke toestand verkeren en 41 op intensive care.