‘Gevaar koolmonoxide wordt sterk onderschat’

Bijna de helft van alle ongevallen met koolmonoxide gebeurt met een cv-installatie die vaak modern is en goed onderhouden. Met oude geisers of slecht onderhouden toestellen hebben de ongevallen vaak niets te maken. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Tot nog toe werd aangenomen dat jaarlijks vijf tot tien doden vallen door koolmonoxidevergiftiging, en enkele honderden gewonden. Volgens de raad is het probleem „drie tot vijf keer” groter. „De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend, zodat een juiste diagnose uitblijft.” Onderhoud aan installaties vormt volgens de raad „geen afdoende bescherming”. Kwaliteitslabels bieden te weinig garantie. De raad bepleit overheidstoezicht op installateurs en het stellen van wettelijke eisen aan koolmonoxidemelders. (NRC)