Noors bedrijf Statoil stopt met oliewinning in Alaska, net als Shell

In navolging van Shell vertrekt olieconcern Statoil uit Alaska. Dat heeft het Noorse staatsbedrijf gisteren bekendgemaakt. Door de lage olieprijzen is de winning van olie uit de zeebodem bij Alaska niet rendabel genoeg, aldus de onderneming. Statoil staakt zijn werkzaamheden aan zestien eigen concessies in de wateren bij Alaska en trekt zich terug uit nog eens vijftig projecten waarin branchegenoot ConocoPhillips de leidende partij is. Het kantoor in Anchorage wordt gesloten.

Boren in de zeebodem in het poolgebied is duur en riskant, mede door de vaak zware weersomstandigheden. De sterke daling van de olieprijzen van de laatste anderhalf jaar maakt het voor oliemaatschappijen vrijwel onmogelijk die hoge kosten terug te verdienen.

Shell maakte eind september bekend dat het om die reden stopt met het zoeken naar olie en gas in de zeebodem bij Alaska. (ANP)