NRC tipt: acht IDFA-documentaires die je moet zien

Vandaag begint documentairefestival IDFA in Amsterdam. De filmredactie van NRC tipt negen documentaires die je tussen vandaag en 29 november kunt zien.

1. Austerlitz: Stan Neuman

Bespiegelende film, tussen feit en fictie, naar aanleiding van de fameuze roman Austerlitz van W.G. Sebald. Verteller is de Franse acteur Denis Lavant (Holy Motors) die een reis maakt door Europa, achtervolgd door de geesten van het verleden.

2. Steve Jobs: The Man in the Machine: Alex Gibney

Alex Gibney levert alweer een nieuwe film af: een portret van de oprichter en drijvende kracht van Apple, die ook al het onderwerp was van twee speelfilms: een begaafd ondernemer, maar ook een man die hard en wreed kon zijn.

3. In Jackson Heights: Frederick Wiseman

De nestor van de Amerikaanse documentaire (La danse, National Gallery) portretteert in ruim drie uur een buurt in het New Yorkse stadsdeel Queens, waar uiteenlopende nationaliteiten en geloven zijn neergestreken, maar waar de yuppificatie dreigt toe te slaan.

4. Keith Richards: Under the Influence: Morgan Neville

Portet van de Stone, terwijl hij werkt aan zijn soloplaat Crosseyed Heart, door de regisseur van de Oscarwinnende documentaire Twenty Feet from Stardom. Ook ruim aandacht voor de muziek die de jonge Richards heeft gevormd.

5. Best of Enemies: Morgan Neville, Robert Gordon

Onderhoudende terugblik op de televisiedebatten die conservatieve publicist William Buckley en de libertaire schrijver Gore Vidal in 1968 voerden, en die op een haar na op een handgemeen uitliepen. Begin van het vechtgesprek op de Amerikaanse televisie.

6. Checks and balances: Malek Bensmail

Mooi portret van het leven op de redactie van het onafhankelijke Algerijnse dagblad El Watan, waar gelovige moslims en overtuigde marxisten vruchtbaar het debat met elkaar aangaan. De krant poogt dapper de schijndemocratie in het land tegen het licht te houden.
checks-balances

7. Cartel Land: Matthew Heinemann

Bloedstollende film over boze burgers aan beide zijden van de grens tussen VS en Mexico die het heft in eigen hand nemen en burgerwachten vormen tegen het geweld van de drugskartels. De grens tussen criminelen en burgerwachten begint al snel te vervagen.

8. Eritreia Stars: John Appel

Nieuwe, middellange film (55 minuten) van gevierde regisseur John Appel (André Hazes, zij gelooft in mij) gaat over het voetbalelftal van Eritreia dat het land is ontvlucht en neerstrijkt in Gorinchem, alwaar de wijkagent en het plaatselijke voetbalteam zich over hen ontfermen.
Eritrea Stars 2_John Appel bestcut

Noot: de oorspronkelijk negende tip ‘The Redemption of the Devil’ is verwijderd. De documentairemakers hebben besloten de Eagles of Death Metal-docu na de aanslagen in Parijs niet te vertonen op IDFA.

    • een onzer redacteuren