Nieuwe album Adele bewijst haar enorme groei als zangeres

In haar beginjaren was de stembeheersing van Adele nog wankel. Haar nieuwe album ’25’ onderstreept haar gegroeide zelfvertrouwen

Wat kunnen we verwachten van de nieuwe Adele? Het is misschien een cliché, maar haar album 25 zal volwassener klinken. Tussen haar debuut 19 en de opvolger 21 maakte Adele Adkins een enorme groei door als zangeres.

Was haar stembeheersing in het begin nog wankel - zie het onvast gezongen nummer First Love van haar debuutalbum - twee jaar later was ze een getrainde popdiva die geen steken meer liet vallen in muziek die hoe dan ook een grote emotionele diepgang bevatte.

Adele heeft soul en nergens hoorde je dat beter dan in haar informele samenwerking met Jack White’s groep The Raconteurs in het nummer Many Shades of Black. Adele is nog nooit zo dicht bij de soul power geweest van Dusty Springfield en Aretha Franklin.

Stemacrobatiek

Door een stembandoperatie in 2011 is haar stem sterker en zuiverder geworden, zei ze afgelopen zaterdag in een interview deze krant. Ze haalt vier noten hoger dan vroeger en sinds ze is gestopt met roken is ze beter in vorm. Het zou kunnen betekenen dat Adele iets van het rauwe randje aan haar stem (zie de uithalen in Set Fire to the Rain van 21) is kwijtgeraakt en er meer ruimte is voor stemacrobatiek in het hoge register.

Hello toont in ieder geval dat ze een subtiel opgebouwde powerballade naar een weergaloze climax kan brengen, inderdaad met hogere uithalen dan ooit. Het getuigt van zelfvertrouwen dat 25 wordt geïntroduceerd met een ballade, nadat 21 werd voorafgegaan door het dansbare midtempo van Rolling in the Deep. De kans bestaat dat de nadruk bij 25 meer op langzame nummers zal liggen, nadat een poging om met Bruno Mars een up-tempo liedje te schrijven uitdraaide op de “dramatic ballad” die All I Ask op het nieuwe album is geworden.

Geloofwaardiger

Het stemt verwachtingsvol dat executive producer Rick Rubin zijn goedkeuring aan het nieuwe materiaal heeft gegeven, nadat hij Adele eerder terug naar af stuurde door haar te vragen geloofwaardigere liedjes te schrijven.

Tobias Jesso Jr., met wie ze het nummer When We Were Young schreef, zegt dat hij zich verbaasde over de spontaniteit waarmee Adele (inmiddels 27) met teksten en melodieën op de proppen kwam. In het licht van het belang dat aan 25 gehecht wordt – het album waar de hele wereld op wacht – is het hoopgevend dat er bij het scheppingsproces niet is bezuinigd op spontane inspiratie.

    • Jan Vollaard