Nederlandse journalist Marokko uitgezet

De Nederlandse correspondent Rik Goverde, die als freelancer voor onder meer voor AD werkt, is maandag Marokko uitgezet. Waarom hij het land plotseling moest verlaten, is onduidelijk.

Goverde werd ’s middags in hoofdstad Rabat, waar hij woont, aangehouden op straat door een paar agenten in burger. Op het bureau kreeg hij te horen dat hij op bevel van de gouverneur van de stad het land uit moest. Hij mocht nog even langs huis om spullen op te halen en werd diezelfde avond op de boot naar Zuid-Spanje gezet.

Volgens Marokkaanse media is Goverde, die sinds 2013 correspondent in het land is, Marokko uitgezet omdat hij niet over de juiste papieren en vergunningen beschikte. Staatspersbureau MAP claimt dat hij „herhaaldelijk” de regels waar buitenlandse journalisten aan moeten voldoen, overtrad.

Tegen AD zei hij gisteren: „Ik heb twee keer een perskaart aangevraagd, maar heb die nooit gekregen. Mijn standpunt is: zolang de aanvraag er ligt mag ik werken, maar het is natuurlijk altijd een stok om mee te slaan als de overheid je het land uit wilt hebben.”

De Nederlandse ambassade in Rabat heeft inmiddels met Goverde gesproken. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei gisteren in de Tweede Kamer dat het kabinet uitleg wil van de Marokkaanse autoriteiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten de vrijheid van meningsuiting en dat „journalisten vrij hun werk kunnen doen” heel belangrijk te vinden, en de zaak daarom nauwlettend in de gaten te houden.