Nederlandse bijdrage voor EU wordt 1,8 miljard lager

Nederland hoeft volgend jaar 1,8 miljard euro minder af te dragen aan de EU-begroting, omdat het in de afgelopen jaren te veel heeft betaald. Dat heeft de Europese Commissie gisteren bevestigd, tijdens de presentatie van rapportcijfers voor nationale begrotingen.

In de afgelopen jaren ontstond grote ophef over twee naheffingen die Nederland vanuit Brussel kreeg opgelegd, van in totaal 1 miljard euro. Die werden veroorzaakt door nieuwe statistische rekenmethodes en doordat de Nederlandse economie vergeleken met die van andere EU-lidstaten harder groeide. Minister Dijsselbloem (Financiën) zei toen onaangenaam verrast te zijn.

Dat Nederland nu 1,8 miljard euro minder betaalt, komt doordat het niet de jaarlijkse EU-korting (rebate) heeft gekregen die in 2013 wel door premier Rutte was bedongen. Het officiële besluit hierover wordt volgend jaar pas van kracht, terwijl de korting loopt van 2014 tot 2020. De Nederlandse regering houdt al rekening met de ‘meevaller’ in de conceptbegroting 2016.

Nederland krijgt de jaarlijkse korting van ruwweg 1 miljard euro, omdat het als grote nettobetaler van de EU al relatief veel betaalt.