Hof haalt streep door renteswap van ABN Amro

Een door ABN Amro verstrekte renteswap is door het gerechtshof Amsterdam vernietigd, omdat de ondernemer in kwestie het complexe financiële product nooit afgenomen zou hebben als hij de precieze voorwaarden had begrepen.

De ondernemer dacht dat bij de renteswap een vaste rente hoorde, maar in de praktijk kon ABN Amro ook opslagen in rekening brengen. Het is volgens organisatie MKB-Claim voor het eerst dat een dergelijke vorm van dwaling wordt toegewezen.

Het gaat nog om een tussenvonnis, maar het hof heeft al wel aangegeven dat het door de ondernemer gevorderde bedrag van ruim 2 miljoen euro toe te wijzen is. Beide partijen krijgen nu de gelegenheid om samen een regeling overeen te komen.

Volgens MKB-Claim kan het arrest grote gevolgen hebben, „want alle renteswaps van alle banken vallen in potentie onder dit arrest. Alle renteswaps kunnen op deze grond vernietigd worden”.

Renteswaps zijn beleggingsproducten die bij het afsluiten van een lening vaak gebruikt worden om de risico’s van een stijging van de rente af te dekken. Banken hebben bij de verstrekking in het verleden vaak een te gunstig beeld gegeven van de risico’s. Sommige afnemers komen hierdoor in de problemen. (ANP)