Minstens 33 doden door Franse en Russische luchtaanvallen

De luchtaanvallen volgen op de terreuraanslagen in Parijs afgelopen vrijdag. IS-strijders zouden nu wegtrekken uit Raqqa.

Franse Rafale gevechtsvliegtuigen in actie. EPA

In de laatste 72 uur hebben luchtaanvallen in het noorden van Syrië minstens 33 leden van de Islamitische Staat (IS) gedood. Dit claimt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), meldt AFP.

Volgens SOHR-directeur Rami Abdel Rahmane gaat het om Franse en Russische luchtaanvallen, uitgevoerd zondag, maandag en dinsdag. De bombardementen waren gericht op checkpoints, wapenopslagplaatsen en IS-kazernes in Raqqa en omgeving. Het beperkte aantal doden komt doordat de jihadisten voorzorgsmaatregelen hebben getroffen, legt Rahmane uit.

Het aantal IS-doden ligt overigens wat lager dan wordt geschat door Adib Abdulmajid, hoofdredacteur van persbureau ARA News. In het artikel in NRC Handelsblad van vanmiddag stelt hij dat er bij de luchtaanvallen 40 IS-strijders om het leven zijn gekomen. Hij baseert zich daarbij op drie lokale bronnen in Syrië.

Actief bombarderen

Frankrijk heeft haar luchtaanvallen op de ‘kalifaat hoofdstad’ Raqqa geïntensiveerd na de dodelijke aanslagen in Parijs vrijdag. Rusland heeft haar krachten aangesterkt in Syrië de afgelopen dagen, sinds duidelijk werd dat het vliegtuig in de Sinaï neerstortte door toedoen van IS.

Volgens SOHR trekken leiders van IS en hun familieleden nu weg uit Raqqa in de richting van Mosul in Irak. Abdulmajid stelt daarentegen dat de strijders uitgeweken zijn naar legerkampen in de buurt van Raqqa. Ze zouden burgers daar bijeen drijven, naar wordt aangenomen om te dienen als menselijk schild.

    • Laura van der Reijden