Teruglezen: Openbaar aanklager kan dood van ‘brein achter aanslagen’ niet bevestigen

Baas Franse speciale eenheden over operatie in Saint-Denis

De baas van de Franse speciale eenheden Jean-Michel Fauvergue vertelt in een interview met de Franse krant Le Figaro hoe de anti-terreuroperatie in Saint-Denis woensdag exact verliep. Over de inval in een pand waar zich vermoedelijk terroristen ophielden zegt hij: "Het was de bedoeling bewoners te verrassen door de deur met explosieven op te blazen." Doordat deze echter niet volledig open ging, konden de aanwezigen in het pand een menselijk schild neerzetten.

Joodse leraar neergestoken door IS-aanhangers

Een Joodse geschiedenisleraar is woensdag in Marseille gewond geraakt toen hij door drie personen met een mes in arm en been werd gestoken. De aanvallers maakten daarbij duidelijk IS-aanhangers te zijn. De docent verkeert niet in levensgevaar.

Volgens de openbaar aanklager van Marseille Brice Robin werd de leraar belaagd door personen op twee scooter, zo meldt persbureau Reuters. Een van hen droeg daarbij een t-shirt met symbolen die verwijzen naar terreurgroepering IS. Een andere toonde de docent een foto van Mohamed Merah, een islamitische militant die in 2012 bij een serie aanslagen zeven personen vermoordde in het zuiden van Frankrijk.

De aanvallers riepen anti-semitische leuzen tegen de Joodse leraar alvorens hem in arm en been te steken. "Ze sloegen op de vlucht toen een auto hen naderde", aldus Robin.

Telegram blokkeerde 78 kanalen van IS

Berichten-app Telegram heeft deze week 78 publieke kanalen gesloten omdat daar IS-propaganda op te lezen was. Dat meldt Telegram op Twitter.

Telegram sloot de kanalen nadat lezers daar melding van maakten. De kanalen zijn openbaar, door iedereen te bekijken, en bevatten sinds vrijdag veel positieve reacties op de aanslagen in Parijs. De dienst zegt het makkelijker te gaan maken het bestaan van dergelijke kanalen te melden.

Eerder zeiden bewindvoerders van Europese inlichtingendiensten tegen NBC News dat onder meer Telegram een interessant communicatiemiddel is voor terroristen, omdat berichten versleuteld zijn. Dat maakt de berichten vrijwel niet in te zien wanneer die onderschept worden.

Molenbeek herdenkt slachtoffers

Duizenden mensen zijn woensdagavond op het gemeenteplein van de Belgische plaats Molenbeek samengekomen om hun medeleven te betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Ook Mohamed Abdeslam, de broer van de voortvluchtige Salah en de zelfmoordterrorist Ibrahim, brandde een kaars.

Mohamed Abdeslam brandt kaarsen op zijn balkon. Mohamed is de broer van zelfmoordterrorist Ibrahim en verdachte Salah.

Mohamed Abdeslam brandt kaarsen op zijn balkon. Mohamed is de broer van zelfmoordterrorist Ibrahim en verdachte Salah. Foto: Reuters

In de Brusselse gemeente Molenbeek verzamelen mensen zich op het plein om de slachtoffers van de aanslagen in Parijs te herdenken.

In de Brusselse gemeente Molenbeek verzamelen mensen zich op het plein om de slachtoffers van de aanslagen in Parijs te herdenken. Foto: Virginia Mayo / AP

Kaarsen branden in Molenbeek, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen.

Kaarsen branden in Molenbeek, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen. Foto: Emmanuel Dunand / AFP

Molenbeek staat bekend als broeinest voor jihadisme.

Demonstraties tijdens klimaattop mogen niet doorgaan

De demonstraties die gepland stonden op 29 november en 12 december, tijdens de klimaattop COP21, mogen om veiligheidsredenen niet doorgaan. Dat zegt de Franse overheid, zo meldt persbureau Reuters.

Ondanks het grote veiligheidsrisico, wil Frankrijk de conferentie voorlopig door laten gaan. Zo’n honderd wereldleiders zullen naar Parijs komen voor de klimaattop, die begint op 30 november en eindigt op 11 december.

5000 schoten gelost in Saint-Denis

De politie heeft vanochtend bij het overmeesteren van de acht verdachten in Saint-Denis 5000 schoten gelost. Dat zei Francois Molins tijdens de persconferentie. Het vuurgevecht bij het appartement duurde een uur.

Foto's van Saint-Denis vandaag

Frankrijk zette politie, militairen en speciale eenheden in bij de antiterreuroperatie.

Frankrijk zette politie, militairen en speciale eenheden in bij de antiterreuroperatie. Foto: Etienne Laurent / EPA

Veel journalisten en andere leden van de media volgden de operatie in Saint-Denis.

Veel journalisten en andere leden van de media volgden de operatie in Saint-Denis. Foto: Yoan Valat / EPA

Franse agenten braken de deur van een kerk open.

Franse agenten braken de deur van een kerk open. Foto: Yoan Valat / EPA

Hulpdiensten in het centrum van Saint-Denis vanmorgen.

Hulpdiensten in het centrum van Saint-Denis vanmorgen. Foto: Etienne Laurent / EPA

Een gewonde agent wordt geholpen door ambulancepersoneel.

Een gewonde agent wordt geholpen door ambulancepersoneel. Foto: Etienne Laurent / EPA

Dit weten we over Saint-Denis na de persconferentie

De Franse politie heeft met de antiterreuroperatie in Saint-Denis vanochtend nieuwe aanslagen voorkomen. Dat zegt de openbaar aanklager in Parijs François Molins tijdens een persconferentie. Met de actie is een groep terroristen, die op het punt zou hebben gestaan om in actie te komen, onschadelijk gemaakt.

Tijdens de persconferentie zei Molins ook dat er een mobiele telefoon is gevonden in een prullenbak nabij popzaal Bataclan, waarvandaan vrijdag een bericht is gestuurd om 21.42 uur met de boodschap: "Het gaat beginnen". (Het bericht was in het Frans: "On est parti, on commence.") Er wordt nog onderzocht naar wie en welke mobiele nummers dit bericht is gestuurd.

De operatie in Saint-Denis rond het appartement waar een aantal van de verdachten zich bevonden, werd ingezet nadat de Franse politie een tip had gekregen dat Abaaoud in Frankrijk was (en niet in Syrië).

In totaal zijn er in Saint-Denis vandaag acht mensen gearresteerd: één vrouw en zeven mannen. De voortvluchtige verdachte Salah Abdelsam en Abdelhamid Abaaoud zitten daar niet bij. Drie van de arrestanten zijn nog niet geïdentificeerd.

Bij de operatie in Saint-Denis zijn ten minste twee mensen om het leven gekomen:

  • Een vrouw die zichzelf opblies
  • Om 4.44 uur was er een harde knal, een explosie, en daarbij is een ander slachtoffer gevallen. Die persoon is nog niet geïdentificeerd

De identiteit van de twee doden is nog niet vastgesteld.

'Brein achter aanslagen Abdelhamid Abaaoud gedood'

Verschillende Franse en Belgische media melden dat het brein achter de aanslagen Abdelhamid Abaaoud is gedood bij de antiterreuractie in Saint-Denis vanochtend.

Ook The Washington Post schrijft dat hij zou zijn gedood in Saint-Denis.

Zometeen begint een persconferentie over de politieactie van vanmorgen.

Dreigingsniveau Zweden verhoogd

Zweden verhoogt het dreigingsniveau in het land. Dit heeft de Zweedse veiligheidspolitie gezegd. Er zou "concrete dreiging" zijn van een aanslag, zo meldt het hoofd van de Zweedse inlichtingendienst SAPO.

Het dreigingsniveau in Zweden werd verhoogd van niveau drie naar vier, op een schaal van vijf.

Eerder vandaag verhoogde Denemarken ook het dreigingsniveau.

Voortaan strengere paspoortcontroles

Frankrijk eist strengere paspoortcontroles van andere EU-landen. Dat stelt de Britse krant The Guardian op basis van een Frans document met voorstellen ter verbetering van de veiligheid binnen de EU.

Frankrijk wil de voorstellen aankomende vrijdag bespreken op een ingelaste bijeenkomst met ministers van Binnenlandse Zaken van EU-landen. Het land pleit tevens voor een intensievere uitwisseling van bank- en reisgegevens.

368 gewonden, 195 daarvan nog in ziekenhuis

195 van de 368 gewonden na de aanslagen van afgelopen vrijdag liggen nog in het ziekenhuis. Dat meldt de Franse minister van Gezondheid Marisol Touraine aan het Franse parlement. Drie van hen verkeren in kritieke toestand en 41 liggen op de intensive care-afdeling.

De Franse minister stelde het aantal gewonden bij van 352 naar 368.

Overzicht gebeurtenissen Saint-Denis

Bij de grote antiterreuroperatie in het Franse Saint-Denis vanochtend zijn twee verdachten omgekomen en werden zeven mensen gearresteerd. De actie begon rond 4.30 uur vanmorgen en was rond 12 uur vanmiddag afgerond. Lees hier een overzicht van wat er in die tijd gebeurde.

Politie, militairen en speciale eenheden woensdagochtend tijdens de grote antterreuractie in Saint-Denis.

Politie, militairen en speciale eenheden woensdagochtend tijdens de grote antterreuractie in Saint-Denis. Foto: Etienne Laurent / EPA

Reconstructie Bataclan

De terroristen maakten de meeste slachtoffers in popzaal Bataclan. NRC-correspondent Gert van Langendonck maakte een reconstructie van de aanslag tijdens het concert van Eagles of Death Metal afgelopen vrijdag.

"Het was duidelijk hun bedoeling om iedereen dood te schieten.”

Lees hier de reconstructie.

Inlichtingendiensten Groot-Brittannië en Frankrijk werken nauwer samen

Groot-Brittannië heeft de samenwerking met Frankrijk op het gebied van internationale inlichtingen verder aangescherpt. Dat meldt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond aan persbureau Reuters. Het besluit heeft te maken met de aanslagen in Parijs.

Hammond:

"Dit gaat niet alleen over samenwerken met de Franse autoriteiten, het gaat om samenwerking tussen inlichtingendiensten en politiediensten in heel Europa. Dit om ons ervan te verzekeren dat we de daders te pakken krijgen, identificeren en kunnen voorkomen dat ze hun moordzuchtige plannen verder nog kunnen uitvoeren."

Ring Antwerpen drie kwartier afgesloten geweest

De politie van Antwerpen heeft vandaag de ring van Antwerpen drie kwartier afgesloten omdat er een verdacht pakket in de kofferbak van een aangehouden auto was aangetroffen. De snelweg werd rond 16.30 uur ter hoogte van het Sportpaleis in beide richtingen afgesloten. Om 17.15 uur ging de weg weer open.

In de auto zouden een verdachte koffer en een paar tassen zijn gevonden. De Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO was ter plaatse omdat het mogelijk om een explosief ging.

Of er een verband is met de aanslagen in Parijs is nog onduidelijk.

Eagles of Death Metal zegt optredens af

De band Eagles of Death Metal zegt via een statement op Facebook alle geplande optredens tot nader order af. Hun optreden ontaardde in een bloedbad nadat vrijdag het vuur werd geopend op het publiek.

Alle bandleden overleefden de aanval en zijn weer thuis in Californië. Ze schrijven dat ze "geschokt" zijn en nog steeds proberen te bevatten wat er is gebeurd.

Vorige maand lanceerde de band zijn nieuwe album Zipper Down.

Plasterk: AIVD heeft voldoende capaciteit

In de voortzetting van het Kamerdebat over de begroting Binnenlandse Zaken kwamen de aanslagen in Parijs zojuist ook aan de orde. Minister Plasterk bezweert dat de AIVD de capaciteit heeft "die nodig is om te doen wat er moet gebeuren" op het gebied van terreurbestrijding. Verder zei de minister te hopen dat hij begin volgend jaar de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten naar de Kamer kan sturen. Die wet regelt dat de AIVD en MIVD voortaan ook via de kabel grootschalig communicatie mogen onderscheppen en opslaan, een bevoegdheid die kan helpen bij de jacht op terroristen.

Lees ook: interview met Plasterk over nieuwe wet.

Doorzoeking appartement in Saint-Denis

Op deze foto is te zien hoe de Franse politie bewijsmateriaal zoekt in het appartement waar eerder de inval is geweest. Wat opvalt is de schade aan het gebouw.

Joel Saget/ AFP

Joel Saget/ AFP

Juncker: Frankrijk mag speciaal behandeld worden qua begroting

Bij de controle van begrotingen van EU-lidstaten moet in het geval van Frankrijk rekening worden gehouden met de extra uitgaven aan veiligheid, zegt de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vandaag volgens Reuters.

Maandag beloofde de Franse president Hollande extra uitgaven om Franse veiligheidsdiensten te verbeteren en terrorisme tegen te gaan, zelfs als dit tot een gat in de begroting zou leiden. Juncker reageerde begripvol op deze houding:

“Evenals andere landen heeft Frankrijk behoefte aan aanvullende middelen. Ik denk dat deze extra uitgaven aan veiligheid buiten gewone uitgaven in het Stabiliteitspact vallen”.

Ook Franse voetbalcompetitie gaat door dit weekeinde

In navolging van de Duitse voetbalbond heeft ook de Franse bond besloten de wedstrijden van dit weekeinde gewoon door te laten gaan. “Het leven gaat door”, zegt staatssecretaris van sport Thierry Braillard tegen sportkrant L’Équipe. Braillard meent dat het afgelasten van de wedstrijden “precies zou zijn wat de barbaren willen”. Volgens hem zou bondsvoorzitter Frederic Thiriez het “volledig eens” zijn met de beslissing.

Al zestig mensen gearresteerd sinds vrijdag

De invallen afgelopen nacht door de Franse politie, hebben geresulteerd in 25 arrestaties en het innemen van 34 wapens. Dat schrijft persbureau AP.

Sinds de aanslagen van vrijdag zijn er door de Franse politie in totaal 414 invallen gedaan, zestig mensen gearresteerd en 75 wapens gevonden. Naast deze arrestaties hebben nog 118 mensen huisarrest gekregen. Die maatregel is onderdeel van de extra bevoegdheden die de Franse overheid heeft tijdens de noodtoestand.

Kamerdebat over begroting BZ nog steeds gaande

Het Kamerdebat over de begroting Buitenlandse Zaken is nog altijd bezig. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma stelde daarin zojuist dat de "laffe terreurdaad" in Parijs laat zien dat Islamitische Staat een "wezenlijke bedreiging voor Nederland, Europa en de hele wereld vormt". Daarom moet de strijd tegen IS volgens D66 worden geïntensiveerd, hoewel Sjoerdsma waarschuwt voor haastige beslissingen rondom meer militaire inzet.

"De 'war on terror' heeft niet geresulteerd in een overwinning op de terreur. Welke lessen trekken we uit de afgelopen veertien jaar?"

Voor Sjoerdsma is samenwerking met de Syrische president Assad in de strijd tegen IS geen optie omdat juist de meedogenloze bombardementen van de president volgens hem lokaal zorgen voor sympathie voor groepen als IS. D66 ziet meer in het onderzoeken van de mogelijkheden om IS financieel droog te leggen.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind legde in zijn inbreng bij het begrotingsdebat Buitenlandse Zaken de nadruk op de relatie tussen de aanslag in Parijs en de vluchtelingencrisis. Echte vluchtelingen zijn wat de ChristenUnie betreft altijd welkom, maar Voordewind vindt dat Nederland alert moet zijn op mensen met de verkeerde intenties:

"Welke concrete maatregelen kan het kabinet nemen om het vrije verkeer van potentiële terroristen te verstoren?"

(NRC-redacteur Pim van den Dool)

Wedstrijden Bundesliga gaan gewoon door

De wedstrijden in de Duitse Bundesliga van dit weekeinde gaat door. Dat meldt bondsvoorzitter Reinhard Rauball volgens Sky. "We zullen niet wijken voor terreur", aldus Rauball.

Roger Lewentz, voorzitter van de conferentie van ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten, roept supporters wel op geen vuurwerk naar de wedstrijden mee te nemen:

"Beste fans, laat het vuurwerk thuis, U helpt hiermee de politie in deze gespannen veiligheidssituatie."

De belegering van Saint-Denis in beeld

De Franse politie tijdens de antiterreuractie vanmorgen.

De Franse politie tijdens de anti-terreuractie vanmorgen. Foto: Francois Mori / AP

Bij de antiterreuracties in de Parijse voorstad Saint-Denis zijn woensdagmorgen vijftig militairen van het Franse leger ingezet. De acties begonnen rond half vijf vanochtend. Er zijn verschillende explosies en vuurgevechten gehoord. Omwonenden werd aangeraden binnen te blijven. Bij de operatie vielen zeker twee doden, vijf agenten raakten gewond, de politie arresteerde zeven terreurverdachten.

Bekijk de belegering van Saint-Denis van vanochtend hier in beeld.

Salah Abdeslam mogelijk op de vlucht in Citroën Xsara

De Franse autoriteiten hebben andere Europese landen opgeroepen om te letten op een auto van het merk Citroën van het type Xsara. Daarmee zou de internationaal gezochte terreurverdachte Salah Abdeslam op de vlucht zijn. Dat heeft een Spaanse veiligheidsambtenaar tegen persbureau AP gezegd. De oproep van de Fransen is in elk geval doorgestuurd naar de Spaanse grenspolitie.

Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Tegen de man is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Korpschef Nationale Politie: laat geen ruimte voor verdeeldheid in samenleving

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie roept zijn mensen na de aanslagen in Parijs op geen ruimte te laten voor verdeeldheid in de samenleving. Dat meldt ANP.

Op zijn blog op de site van de politie schrijft de binnenkort vertrekkende Bouman dat de politiemensen over de veiligheid moeten waken van iedereen in Nederland. Bouman vraagt politiemensen juist nu verbinding te zoeken en houvast te bieden. Dat moet volgens hem gebeuren met "een koel hoofd en gezond verstand" en "ongeacht afkomst of levensovertuiging".

"Wij voeren geen oorlog met de islam. Wij strijden tegen goddeloos terrorisme en voor behoud van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Voor de liberté, egalité en fraternité die het in Parijs zo zwaar te verduren kregen."

Hollande roept Fransen op: niet toegeven aan de verleidingen van angst

De antiterreuroperatie in Saint-Denis toont dat Frankrijk in oorlog is met terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft de Franse president Hollande gezegd in een toespraak voor de Franse burgemeesters in Parijs.

"Een oorlog tegen een terreurgroep die zelf heeft besloten ons de oorlog te verklaren", aldus de president. Dat meldt persbureau AFP. "Met terreur wil IS het gif van verdenkingen, van stigmatisering, van verdeeldheid inbrengen."

Volgens Hollande moeten de Fransen "niet toegeven aan de verleidingen van angst." Hollande zegde ook toe wapens van de nationale politie te verstrekken aan de 3.900 man sterke lokale korpsen en gendarmerie. Zij zijn normaal gesproken ongewapend.

Twitter avatar fhollande François Hollande Nous devons être implacables contre toutes les formes de haine. Aucun acte xénophobe, antisémite, antimusulman ne doit être toléré.

Vertaling:

We moeten onverbiddelijk zijn tegenover alle vormen van haat. Geen enkele daad van xenofobie, antisemitisme of islamofobie mag getolereerd worden.

Arrestanten Aken krijgen excuses van politie

De zeven mensen die gisteren in de Duitse plaats Alsdorf, vlak bij Aken, werden aangehouden, krijgen excuses van de politie. Dat meldt ANP/DPA. Ze werden aangehouden door de politie omdat een van hen zou lijken op een van de gezochte terreurverdachten.

De politie van Aken gaat de zeven arrestanten schriftelijk excuses aanbieden, meldt een woordvoerder. Daarnaast willen agenten de zeven persoonlijk ontmoeten om de aanhouding nader te verklaren.

NRC-correspondenten over de gebeurtenissen van vanochtend

NRC-correspondenten Gert van Langendonck en Peter Vermaas zijn momenteel aanwezig in Parijs. Zij schreven over de grote anti-terreuractie van het Franse leger vanochtend:

Turkse politie pakt acht Marokkanen op die mogelijk banden hebben met IS

De Turkse politie heeft woensdag op de luchthaven van Istanbul acht Marokkanen opgepakt die mogelijk banden hebben met terreurbeweging Islamitische Staat. Dat meldt staatspersbureau Anadolu. Volgens de politie probeerden ze illegaal Duitsland te bereiken. De mannen zouden naar Istanbul gereisd zijn voor een vakantie en daar een hotel geboekt hebben. Dat bleek volgens het persbureau na controle bij het hotel niet te kloppen.

PvdA-Kamerlid: combinatie vinden tussen "war on terror" en "doorgaan met ons leven"

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. Foto: Martijn Beekman / ANP

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes voelt na de aanslagen in Parijs de woede, maar waarschuwt dat een keuze tussen "de volgende war on terror en vooral doorgaan met ons leven" een valse keuze is. "We moeten de juiste combinatie zien te vinden", aldus Servaes.

Verdeeldheid over rol Nederland in Syrië

Interessant was de vraag wat Servaes te melden zou hebben over Nederlandse bombardementen op Syrië, want daarover is de coalitie van VVD en PvdA verdeeld: de VVD is voor, de PvdA was telkens tegen. PvdA-leider Samsom erkende gisteren dat er "een nieuwe fase" in de strijd tegen IS is aangebroken en liet doorschemeren dat zijn partij bombarderen in Syrië toch kan steunen als er snel een politieke oplossing komt voor de burgeroorlog in het land.

Servaes liet niet veel los over of PvdA in de richting van bombarderen beweegt. "We moeten de strijd aangaan mits de schaakstukken goed staan." Hij voegde daaraan toe dat de politieke wil van de wereldmachten en regionale spelers om tot een politieke oplossing te komen is gegroeid, een voorwaarde die de PvdA aan eventuele bombardementen in Syrië stelt. De verwachting is dat Samsom morgen in het Kamerdebat met premier Rutte meer zal zeggen over mogelijke steun van de PvdA voor bombardementen in Syrië.

(NRC-redacteur Pim van den Dool)

Terrorismekosten op hoogste punt sinds 9/11

Terwijl de schok van de aanslagen van afgelopen vrijdag nog voelbaar is, blijkt uit een nieuw rapport dat de economische tol van terrorisme sinds 9/11 niet meer zo hoog is geweest.

Volgens de jaarlijkse Global Terrorism Index van het Institute for Economics and Peace waren de economische kosten voor terroristische aanslagen naar schatting 52,9 miljard dollar in 2014. Daar zijn dus de kosten van het nog lopende jaar niet in meegenomen.

Europese Commissie wil wapenhandel aanpakken

De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel ingediend dat de aanschaf van semiautomatische wapens in Europa moet bemoeilijken, zo meldt ANP.

Uzi's en kalasjnikovs zouden als militaire wapens moeten worden beschouwd, waardoor ze illegaal worden in heel Europa. Bij de aanslagen in Parijs werden semiautomatische wapens gebruikt. Nu zijn dergelijke wapens in sommige EU-lidstaten nog verkrijgbaar. De wapens komen vooral via de Balkan en het Midden-Oosten Europa binnen.

Ook moeten legale wapens volgens de Commissie sneller te traceren zijn en het toezicht op het bezit van wapens moet worden opgevoerd. De nationale databanken waarin wapens staan geregistreerd zouden in Europa daarom aan elkaar moeten worden gekoppeld.

De Commissie wil verder strengere regelgeving op het gebied van het kopen van wapens en munitie via internet.

Kamerlid Raymond Knops (CDA) plaatst vraagtekens bij afwezigheid Rutte in Nederland

Kamerlid Raymond Knops (CDA) plaatst in het begrotingsdebat Buitenlandse Zaken vraagtekens bij de afwezigheid van Rutte in Nederland op dit moment (hij is op bezoek in Zuid-Afrika), terwijl de premier zaterdag in reactie op de aanslagen in Parijs verklaarde dat Nederland "in oorlog" is met terreurgroep Islamitische Staat (IS):

"De premier verklaart in oorlog te zijn, maar zit in het buitenland. In wat voor oorlog zitten we dan?"

Volgens Knops moet de term oorlog vergezeld gaan van bijbehorende maatregelen, maar is het kabinet vooral aan het treuzelen, bijvoorbeeld over het bombarderen van Syrië.

"Terwijl president Hollande de oorlog verklaart aan IS en bombardementen uitvoert, blijft het kabinet aarzelen over de inzet van F-16's. Minister Koenders neemt alle tijd."

Het CDA wil naast luchtaanvallen boven Syrië ook nadenken over de inzet van Nederlandse grondtroepen in de strijd tegen IS, mits dat in het kader van een internationale coalitie gebeurt. Knops hoopt ook dat er in de strijd tegen IS meer kan worden samengewerkt met de Russen.

Merkel: afgelasten wedstrijd "verantwoord besluit"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft het besluit om de voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland af te gelasten vandaag verdedigd, zo meldt Reuters:

"Ik was net zo bedroefd als de miljoenen voetbalfans dat de wedstrijd werd afgelast, maar de veiligheidsdiensten hebben een verantwoord besluit genomen."

De wedstrijd stond gisteren om 20.45 op het programma in de HDI-Arena in Hannover, maar werd anderhalf uur voor de aftrap afgelast wegens terroristische dreiging. Merkel zou ook bij de wedstrijd aanwezig zijn.

Franse overheid roept Facebook en Twitter foto bloedbad Bataclan niet te tonen

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Facebook en Twitter gevraagd een foto te censureren van het bloedbad in concertzaal Bataclan, meldt Le Figaro. "Aantasting van de menselijke waardigheid" en het "ondermijnen van de geheimhouding van het onderzoek" worden genoemd als redenen voor het verzoek:

Ten Broeke (VVD) pleit voor actievere aanpak IS

VVD-Kamerlid Han ten Broeke pleit in het Kamerdebat over de begroting Buitenlandse Zaken voor een actieve bestrijding van terreurgroep Islamitische Staat (IS) door het Westen. "We kunnen ons nu klein maken en onder een steen verstoppen, maar zo verslaan we IS niet".

Volgens Ten Broeke is er na de aanslagen in Parijs meer dan ooit aanleiding om de Nederlandse bombardementen boven Irak uit te breiden naar Syrië. Beide landen vormen één strijdtoneel, aldus Ten Broeke. Dat er eerst een tot in de puntjes verzorgde politieke oplossing voor het conflict in Syrië moet zijn voor er bombardementen kunnen plaatsvinden, wijst de VVD af. "De effectieve bestrijding van IS kan niet wachten op een internationale pensioenregeling voor Assad."

Op de redactie van de Franse kinderkrant

De Franse krant Le Petit Quotidien is de enige dagelijkse krant voor kinderen in Frankrijk. The New York Times nam zondag een kijkje op de redactie, waar een extra lange editie werd gemaakt over de aanslagen. De Franse krant wil eerlijk zijn naar de kinderen toe over wat er gebeurd is. ‘We zijn journalisten, we kunnen de boel niet verdraaien,’ zegt de hoofdredacteur.

129 slachtoffers geïdentificeerd

Alle 129 doden die officieel bij de aanslagen van vrijdag om het leven kwamen, zijn geïdentificeerd. Dat heeft het Franse kabinet bekendgemaakt, meldt AFP. In het dodental zijn drie mensen niet meegerekend, omdat ze niet direct door explosies of kogels zijn overleden maar in de verdrukking zijn geraakt. Of ook die slachtoffers geïdentificeerd zijn is nog niet bekend.

Minister Cazeneuve ter plaatse

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is aanwezig in Saint-Denis, waar sinds vanochtend half vijf een grote politiemacht op de been was voor een antiterreuractie. Er werden ook antiterreureenheden en militairen ingezet.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Minister Cazeneuve spreekt ter plaatse. Hij spreekt van vuurgevechten "die we tot nu toe nog nooit gezien hadden". In Frankrijk, that is.

Politie breekt kerkdeur open

De Franse politie is momenteel bezig om voor het oog van vele journalisten een kerkdeur open te breken. Het is niet duidelijk waarom.

Foto Jacky Naegelen/ Reuters

Foto Jacky Naegelen/ Reuters


Foto Kenzo Tribouillard / AFP

Politiemensen breken door de deur van de Eglise Neuve. Foto Kenzo Tribouillard / AFP

NRC-correspondent Gert van Langendonck is bij de kerk aanwezig.

Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck Politie bonkt op deur kerk. Journalisten volgen #parijs https://t.co/nnbWhwwxx5

Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck Niemand weet wat er aan de hand is maar politie lijkt de kerk te willen doorzoeken #parijs https://t.co/onsAoQrTC5

‘Antiterreuroperatie Saint-Denis voorbij’

Volgens een bron bij de Franse politie is de antiterreuroperatie afgelopen, melden verschillende media. In totaal zijn er zeven arrestaties verricht. Zeker twee terreurverdachten zijn om het leven gekomen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Operatie is voorbij, zegt politie.

SP betwijfelt of meer oorlog de oplossing is

Het begrotingsdebat Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer, dat om 11.00 uur is begonnen, zal naar verwachting worden gedomineerd door de aanslagen in Parijs en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse buitenlandse politiek. SP-Kamerlid Harry van Bommel begint zijn inbreng met de strijd tegen IS en Irak en Syrië. Van Bommel zegt dat de roep om meer militaire actie "begrijpelijk" is, maar "betwijfelt of een bommenregen op de door IS gecontroleerde gebieden de kans op aanslagen in Europa doet verkleinen". De SP vreest dat meer militaire inzet de voedingsbodem voor terrorisme in het gebied alleen maar zal vergroten.

Nederlandse politie controleerde ook Brahim Abdeslam

De Nederlandse politie heeft in februari niet alleen terreurverdachte Salah Abdeslam gecontroleerd, maar ook zijn broer Brahim. Dat heeft de politie bevestigd aan NRC. Brahim Abdeslam blies zichzelf vrijdag op bij Boulevard Voltaire.

Politie: zeven arrestaties

De Franse politie heeft inmiddels zeven personen gearresteerd tijdens de antiterreur-operatie in Saint-Denis. Dat meldt persbureau AP. De operatie, die om 04.30 uur vanmorgen startte, is nog steeds gaande.

Foto Ian Langsdon / EPA

Een man wordt door een speciale eenheid van de politie opgepakt in Saint-Denis. De buitenwijk wordt al uren belegerd.Foto Ian Langsdon / EPA

Politie: terroristen doodden politiehond

De hond die tijdens de actie in Saint-Denis is gedood was een aanvalshond. De zeven jaar oude Diesel werkte voor de antiterreureenheid RAID en werd volgens de Franse politie gedood door de terroristen.

Twitter avatar PNationale Police Nationale [INFO] Diesel, malinois de 7 ans, chienne d'assaut du #RAID a été tuée par les terroristes dans l'opération en cours #SaintDenis

Hond Diesel wordt op Twitter herdacht met de hashtag #JeSuisUnChien.

Twitter avatar AndersonSteph69 Steph OL 69 / 974 Saloperies de terroristes, RIP Diesel#jesuisunchien

Twitter avatar LaurentDuclieu LaurentDuclieu #jesuisunchien triste pour ce chien

Franse moskeeën keuren tijdens vrijdaggebed aanslagen af

Zo'n 2.500 moskeeën in Frankrijk zullen tijdens het vrijdaggebed stilstaan bij de aanslagen van vorige week in Parijs. De Franse vertegenwoordigende raad voor moskeeën bevestigt dat aan persbureau AFP. Er zal een "formele tekst" worden uitgedeeld, waarin "ondubbelzinnig" elke vorm van geweld en terrorisme wordt afgekeurd.

L'Équipe bedankt Engelse supporters

De Franse sportkrant L'Équipe bedankt op de voorpagina van woensdag de Britse supporters die dinsdagavond in het Londense Wembley massaal het Franse volkslied inzetten. Dit werd gedaan uit respect voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag.

Twitter avatar Eurosport_UK Eurosport UK Powerful front page of today’s L’Equipe https://t.co/T5X9KMS6if

De uitwedstrijd die het Nederlands elftal zou spelen tegen Duitsland werd dinsdagavond in allerijl afgelast; wegens een "concrete dreiging" van een aanslag in speelstad Hannover werd het stadion ontruimd.

Beelden van de actie in Saint-Denis

Persbureau AP heeft beelden van de actie in Saint-Denis online gezet. Op de beelden zijn schoten en explosies te horen en is te zien hoe antiterreureenheden, politiemensen en militairen zich door de wijk bewegen.


Politie: vijf agenten lichtgewond

Bij de operatie in Saint-Denis zijn tot nu toe vijf agenten lichtgewond geraakt. Dat heeft de politie zojuist bekendgemaakt.

Twitter avatar PNationale Police Nationale [INFO] #SaintDenis Opération #RAID en cours À cette heure, 5 policiers du #RAID sont légèrement blessés.

De actie in het de voorstad ten noordwesten van Parijs is nog gaande.

Twintig buslijnen tijdelijk geschrapt

Het openbaar vervoer in Saint-Denis ligt grotendeels plat door de antiterreuroperatie. Vervoersbedrijf RATP bevestigt aan het Franse BFM-TV dat de dienstregeling van twintig buslijnen momenteel is onderbroken.

Ook wordt er niet meer gereden op diverse tramlijnen.

Twitter avatar GroupeRATP Groupe RATP Mesure de sécurité à St-Denis lignes #bus interrompues:153,156,170,239,253,254,255,256,261,268,269,270,274,337,354,355,356,361,368,370 #RATP

Geen burgerdoden in Saint-Denis

Bij de antiterreuroperatie in Saint-Denis zijn geen burgerslachtoffers gevallen. Locoburgemeester Mathieu Hanotin van voorstad Saint-Denis zei dat op de Franse tv-zender France Info. Wel zou er een gewonde zijn gevallen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Een persoon gewond geraakt omdat hij door politie-afzetting ging en werd neergeschoten, zegt burgemeester Saint-Denis.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Burgemeester bevestigt ook dat de terroristen zich verschanst hadden in een kraakpand dat bekend stond om drugshandel.

Franse justitie ontkent arrestatie Abaaoud

De Franse procureur-generaal heeft ontkend dat jihadist Abdelhamid Abaaoud zou zijn gearresteerd. Eerder meldden Franse media dat Abaaoud, die het doelwit van de antiterreuroperatie is, levend zou zijn opgepakt. Dit blijkt niet te kloppen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Justitie ontkent informatie France 2 dat Abdelhamid Abaaoud levend gearresteerd zou zijn.

Politiehond gedood bij inval

Bij een inval in een van de panden is woensdagochtend een Franse politiehond gedood. Dat melden Franse media.

Twitter avatar BFMTV BFMTV Assaut à #SaintDenis : un chien policier tué pendant l'assaut https://t.co/vZJC188Pzw https://t.co/iRosY1kkKG

Politie: nog één verdachte verschanst zich

Volgens de Franse politie houdt zich momenteel nog één terreurverdachte schuil in een omsingeld appartement. Dat meldt persbureau AP. Over de identiteit van de terreurverdachte is niets bekend gemaakt.

Franse media: Abaaoud levend gearresteerd

Franse media melden dat jihadist Abdelhamid Abaaoud bij de antiterreuroperaties levend is gearresteerd. Hij zou zijn opgepakt buiten het appartement waar een vrouwelijke terreurverdachte zichzelf opblies. De actie was opgezet om de 28-jarige Abaaoud op te pakken. De autoriteiten hebben de arrestatie niet bevestigd.

Twitter avatar LeTelegramme Le Télégramme #SaintDenis. Selon #France2, Abdelhamid Abaaoud aurait été interpellé vivant https://t.co/TgFqEEKWU4 https://t.co/DtUVUt75L0

Volgens velen is Abaaoud het brein achter de aanslagen van afgelopen vrijdag. Buitenlandredacteur Floris van Straaten schreef een profiel van Abaaoud:

Politie: vijf arrestaties

Tot nu toe zijn vijf verdachten aangehouden bij de operatie in Saint-Denis. Dat heeft justitie bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Drie van hen werden in een appartement gearresteerd, een andere man en vrouw in de buurt van het appartement. De politie wil nog niets kwijt over de identiteit van de arrestanten. De actie duurt nog altijd voort.

Livestream France 24

De Engelstalige zender van France 24 zendt live uit over de antiterreuractie in Parijs. Volg de uitzending hieronder.

Salah Abdeslam werd in februari bekeurd in Nederland

Salah Abdeslam, de internationaal gezochte terreurverdachte die zich mogelijk in Saint-Denis bevindt, is begin februari staande gehouden door de Nederlandse politie.

Hij kreeg na een controle bij Gorinchem een bekeuring voor softdrugsbezit. Dat bevestigt de politie na berichtgeving in De Telegraaf.

Mogelijk derde gedode terreurverdachte

Franse media melden dat er mogelijk een derde terreurverdachte is omgekomen bij de politie-operatie in Saint-Denis. Onder meer de Franse krant Le Monde maakt hier melding van. Een van de doden is een vrouw die zichzelf opblies met een bomvest. Dat deed ze toen politie-eenheden probeerden het appartement te bestormen waar de terreurverdachten zich schuilhouden.

Aan boord van de Air France-vliegtuigen die dinsdagavond vanuit de Amerikaanse steden Washington en Los Angeles aan de grond werden gezet, is niets gevonden. De toestellen waren onderweg naar Parijs, maar maakten na een dreigement een voorzorgslanding in respectievelijk Salt Lake City en het Canadese Halifax.

Politie: vierde agent gewond

Bij de antiterreuroperatie in Saint-Denis is een vierde agent gewond geraakt. Dat bevestigt de Franse politie aan persbureau AP. De agenten arresteerden drie personen, er zijn tot op heden twee doden gevallen. Volgens Franse media zou zich nog een terreurverdachte schuilhouden in het omsingelde appartement.

Wegen afgesloten tijdens politie-actie

Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas zijn diverse wegen in Parijs afgesloten tijdens de terreuroperatie

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas RER, treinen en bussen rijden niet rond Saint-Denis. De snelweg van Pt de la Chapelle langs Stade de France is wel open.

Omwonenden aangeraden binnen te blijven

In de straten van Saint-Denis zijn veel politiemensen en militairen te zien. Omwonenden wordt nog altijd aangeraden binnen te blijven.

Twitter avatar prefpolice Préfecture de police [URGENT] Opération en cours à Saint Denis, secteur centre. Nous vous recommandons de ne pas sortir dans cette zone.

Foto: Francois Mori / AP

Foto: Francois Mori / AP

Foto: Jacky Naegelen / Reuters

REUTERS/Jacky Naegelen. Foto: Jacky Naegelen / Reuters


'Drie agenten gewond bij antiterreuroperatie'

Bij de antiterreuroperatie zouden tot nu toe drie agenten gewond zijn geraakt. Dat meldt persbureau AFP op basis van bronnen bij de politie. Ook zouden er twee terreurverdachten zijn omgekomen, waaronder een vrouw die zichzelf opblies. Rond 06.30 uur was een zware explosie te horen. Een derde terreurverdachte zou nog in leven zijn. Over de identiteit van de verdachten is niets bekend.

'Vijftig soldaten ingezet in Saint-Denis'

Bij de antiterreuracties in Saint-Denis zijn vijftig militairen van het Franse leger ingezet. Dat meldt het Franse persbureau AFP. In de noordelijke voorstad van Parijs stellen de militairen, met kogelwerende vesten en automatische wapens, een veiligheidszone vast.

Foto: AFP / Kenzo Tribouillard

Foto: AFP / Kenzo Tribouillard

'Explosie Saint-Denis was zelfmoordaanslag'

Een van de zeven explosies die zijn gehoord in de Parijse voorstad Saint-Denis zou een zelfmoordaanslag zijn geweest. Dat meldt de Franse zender France Info; het zou gaan om een vrouw.

Volgens de Franse krant Le Monde zouden bij de acties drie mensen zijn gedood en drie anderen zijn opgepakt. De autoriteiten bevestigen tot op heden twee arrestaties.

Twitter avatar soren_seelow Soren Seelow Les opérations sur deux sites de Saint-Denis sur le point de se terminer. Bilan provisoire à confirmer : 3 objectifs morts et 3 interpellés

'Zeven ontploffingen gehoord'

Verslaggevers van AP melden dat er ten minste zeven explosies geweest zijn in Saint-Denis. De ontploffingen zouden geklonken hebben als granaten en uit de richting komen van het centrum van de wijk. Het persbureau zegt niet te kunnen bevestigen wat de knallen veroorzaakt heeft.

'Salah Abdeslam zou ook in pand zitten'

Naast Abdelhamid Abaaoud zitten volgens de Franse televisiezender BFMTV in het appartement in Saint-Denis nog twee verdachten. Een van hen zou de gezochte Salah Abdeslam zijn, schrijft The Guardian. Tegen hem is een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd.

Twitter avatar Politie Politie Nederland Internationaal gezocht: Abdeslam Salah https://t.co/BXgcWwIxpD #Parijs

De berichten zijn niet officieel bevestigd.

Air France-vliegtuigen wijken uit om bommelding

Twee vliegtuigen van Air France die dinsdagnacht vanuit de VS op weg waren naar Parijs hebben een voorzorgslanding moeten maken vanwege een "anonieme dreiging". Meer details hebben de autoriteiten niet bekendgemaakt. Air France spreekt van "vrees voor een bom".

De vliegtuigen kwamen uit Los Angeles en Washington en zijn geland in respectievelijk Salt Lake City en het Canadese Halifax. De inzittenden hebben het vliegtuig veilig kunnen verlaten. De toestellen worden volgens persbureau AP doorzocht met honden.

Twitter avatar AFnewsroom Air France Newsroom #AirFrance confirms that both flights #AF055 from Washington #IAD and #AF065 from Los Angeles #LAX landed safely. https://t.co/m5mMBxoAsU

Foto:  EPA/@GregMaxfield via Twitter

Foto: EPA/@GregMaxfield via Twitter

'Franse leger aanwezig in Saint-Denis'

Deze verslaggever van Channel 4 maakte een foto van een legertruck in Saint-Denis. Het is nog onduidelijk wat de rol van het leger is in de antiterreuractie die momenteel gaande is.

Twitter avatar jrug Jonathan Rugman Army now deployed St Denis Paris https://t.co/gJc2gmhMkr

Foto: Christophe Ena / AP

Militairen in Saint-Denis. Foto. Foto: Christophe Ena / AP

Scholen Saint-Denis gesloten door politie-actie

Door de aanhoudende antiterreuractie blijven scholen in de voorstad woensdag gesloten. Dat meldt persbureau AFP op gezag van de Franse autoriteiten.

Politie bevestigt: ten minste een dode in Saint-Denis

De Franse politie bevestigt dat er ten minste een dode is gevallen bij de grote antiterreuroperatie in de Parijse voorstad Saint-Denis. Franse media spreken op basis van anonieme politiebronnen van van meerdere doden, maar dat kan nog niet worden bevestigd.

Ooggetuigen uit de Franse wijk Saint-Denis maken melding van hevige vuurgevechten en explosies. Tegenover persbureau AP melden diverse ooggetuigen dat er granaten gegooid zijn en dat er wordt geschoten met kalasjnikovs.

Wat weten we van Abdelhamid Abaaoud

De 28-jarige Abdelhamid Abaaoud zou het brein zijn achter de aanslagen van afgelopen vrijdag. Wat weten we precies van hem?

Abaaouds naam wordt telkens in verband gebracht met terroristische aanslagen in Frankrijk en België. Ook bij die van vrijdag in Parijs dook de naam van Abaaoud, alias Abu Omar Soussi alias Abu Omar al-Baljiki (de Belg), prompt op. De uit de Brusselse gemeente Molenbeek afkomstige Abaaoud is zeker ook de meest flamboyante en mediagenieke Belgische jihadist in de rijen van Islamitische Staat. Met graagte vertoont hij zich zo nu en dan op de sociale media.

Buitenlandredacteur Floris van Straaten schreef het volgende profiel van Abaaoud:

Actie Parijs tegen brein achter aanlagen

Volgens het Franse BFMTV is de antiterreuroperatie in Saint-Denis gericht tegen Abdelhamid Abaaoud, die het brein achter de aanslagen van afgelopen vrijdag zou zijn. Dit wordt ook gezegd tegen persbureau AFP. De actie is nog steeds gaande, er worden schoten gelost. Vijf verdachten zouden zich in een appartement hebben verstopt, onduidelijk is of Abaaoud zich in het pand bevindt.

'Drie doden bij politieoperatie'

Volgens een politiebron van Le Monde zijn bij de acties in Saint-Denis twee of drie doden gevallen.

Vlakbij Stade de France

De politieacties vinden plaats niet ver van het Stade de France, waar vrijdagavond tijdens de voetbalwedstrijd Frankrijk-Duitsland twee zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen. Een derde aanslagpleger liet een explosief afgaan. Bij de acties viel een andere dode.

Politiehelikopter

Een Franse journalist ter plekke meldt op Twitter dat twee tot drie mannen zich zouden verschansen in een appartement. Er hangt een politiehelikopter boven het gebied.

Twitter avatar djamel_mazi Djamel Mazi 2 à 3 hommes retranchés dans appartement. Pause dans les tirs, hélico éclaire toits d'immeuble à saint Denis https://t.co/rNRB6xG00J

Schotenwisselingen in Saint-Denis

In de Parijse voorstad Saint-Denis is woensdagochtend een politieoperatie begonnen, waarbij veel schoten zijn gehoord. Een woordvoerder van de politie meldt tegenover Associated Press dat er jacht wordt gemaakt op tenminste twee personen die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen die vrijdag in en rond Parijs 132 levens kostten.

De acties begonnen rond 04.30 uur vanochtend. Volgens verschillende Franse media, waaronder de zender BFMTV, zouden twee personen zich hebben verschanst in een appartement in het centrum van Saint-Denis.