Kamer stemt in met belastingplan, maar bal nu bij senaat

Tweede Kamer akkoord met plan Wiebes, maar of lastenverlichting van 5 miljard doorgaat is nog zeer de vraag.

Wiebes gisteren tijdens de heropening van het Kamerdebat over het belastingplan. Foto ANP / Martijn Beekman

De Tweede Kamer heeft vanmiddag zoals verwacht ingestemd met het belastingplan voor volgend jaar, maar daarmee is het nog allerminst zeker dat de 5 miljard euro lastenverlichting uit het plan ook doorgaat. De coalitie heeft namelijk weliswaar een meerderheid in de Tweede Kamer, maar heeft zich nog niet verzekerd van een meerderheid in de Eerste Kamer, die half december over het plan stemt.

Het kabinet, met staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) voorop, heeft zich de afgelopen weken tot het uiterste ingespannen om al voor de stemming in de Tweede Kamer voldoende steun te verwerven bij een aantal oppositiepartijen, maar tevergeefs. Die steun is nodig omdat de VVD en PvdA in de senaat maar over 21 van de 75 zetels beschikken. Wiebes grapte gisteren dat hij koffie had gedronken “tot ik er een delirium van kreeg”, maar zowel onderhandelingen met de drie christelijke partijen (CDA, ChristenUnie, SGP) als met D66 en GroenLinks leverden de laatste weken niets op.

Mogelijk nieuwe onderhandelingen in senaat

De Tweede Kamer debatteerde meer dan 35 uur over het belastingplan. Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd, ligt de bal bij de senaat. De verwachting is dat het kabinet de komende weken zal proberen daar toch nog voldoende steun te vinden voor het belastingplan. Of dat gaat lukken is zeer de vraag: door de voortslepende onderhandelingen zijn de verhoudingen tussen de coalitie- en oppositiepartijen er niet beter op geworden. De enige oppositiepartij die het kabinet op dit moment steunt is het CDA. Maar in de Eerste Kamer heeft de coalitie dan nog vijf zetels extra nodig.

Wiebes zei vanmiddag na de stemming in de Tweede Kamer dat hij zal blijven “strijden” voor zijn belastingplan. “Dit was één Kamer, nu de volgende.” Wiebes wil er nu extra hard tegen aangaan, “want het is niet voorbij voordat het voorbij is”, aldus Wiebes tegen persbureau ANP. Hij wil niet zeggen welke mogelijkheden hij nog ziet om de oppositie over de streep te trekken. “Laat ik even niet de motorkap opendoen.”

Als het belastingplan sneuvelt in de senaat, gaat de beloofde lastenverlichting van 5 miljard euro ook niet door. De werkende Nederlander loopt dan volgens Wiebes volgend jaar honderden euro’s mis, variërend van 650 tot ruim 1500 euro voor een tweeverdienersgezin. Ook AOW’ers en sociale minima lopen geld mis, al zijn de bedragen lager.

    • Pim van den Dool