Juist omdat het zo langzaam is, is dit spel een verademing

Gamers met veel tijd om handen kunnen hun duimen botvieren op Subterfuge. Heb je meer haast? Sla dan toch de opgebakken Sonic-game Sonic Dash 2 over, en speel liever een gek spel met de vrolijke pilvormige Minions in Minions Paradise.

Subterfuge is een strategiespel dat gespeeld wordt in het tempo van een Dragonball Z-aflevering: tergend langzaam. Wie gewend is aan de snelle actie die de meeste games tegenwoordig bieden, moet twee keer nadenken bij het opstarten van dit hersenspinsel van ontwikkelaars Ron Carmel en Noel Llopis.

Het tweetal heeft zich zichtbaar laten inspireren door politieke denkers als de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, de Italiaanse filosoof Niccolò Machiavelli en Franse kardinaal de Richelieu. Subterfuge draait namelijk om diplomatie, politiek, oorlog, bedrog en verraad. In online multiplayer-rondes moeten tien spelers zo snel mogelijk tweehonderd kilogram van het mineraal ‘neptunium’ verzamelen in een wereld onder water. Zo’n spelronde kan maximaal tien dagen duren. Acties zoals het aanvallen van vijandige bases met onderzeeërs kosten uren, dus je moet geduld hebben. Die tijd gebruik je het beste door allianties aan te gaan met anderen.

Subterfuge is een verademing, juist vanwege de tijd die je krijgt om de handelingen onder de knie te krijgen en het spel te spelen. Heb geduld en deze game houdt je nog maanden in zijn greep.