Joris Luyendijk wint NS Publieksprijs met Dit kan niet waar zijn

Het is de tweede keer dat hij de NS Publieksprijs wint.

Joris Luyendijk is winnaar geworden van de NS Publieksprijs met zijn boek Dit kan niet waar zijn. Foto Koen van Weel/ANP

Het boek Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk is winnaar geworden van de NS Publieksprijs 2015. Dat is woensdagavond bekend gemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Matthijs van Nieuwkerk noemde het de spannendste uitslag in jaren. “Het is close”, zei hij tijdens de uitzending.

Dit kan niet waar zijn kreeg bijna 20 procent van de 73.798 uitgebrachte stemmen. Luyendijk ontving een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en mag ook een jaar lang gratis reizen met de trein.

Direct na de uitzending maakte Luyendijk bekend dat hij de geldprijs doneert aan de website Follow The Money, voor financiële onderzoeksjournalistiek.

Twitter avatar EricChrSmit Eric Smit Jezus, @jorisluyendijk wat een prachtig gebaar. Heel erg veel dank! Namens heel team Follow the Money #NSPublieksprijs

Tweede keer winnaar

Het is de tweede keer dat Luyendijk de NS Publieksprijs wint, in 2007 ontving hij de prijs voor zijn boek Het zijn net mensen.

De andere genomineerden voor de prijs waren De stamhouder van Alexander Münninghoff, Ik kom terug van Adriaan van Dis, Gouden jaren van Annegreet van Bergen, Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck en Lieve mama van Esther Verhoef.

Financiële wereld

Voor Dit kan niet waar zijn verkende Luyendijk tweeëneenhalf jaar lang de Londense City, het hart van de Britse financiële wereld. Luyendijk kwam tot de overtuiging dat in 2008 sprake was van een bijna-crisis. “De echte kan ieder moment uitbreken, zonder enige zekerheid of waarschijnlijkheid dat het weer goed afloopt.”

Marc Chavannes over Dit kan niet waar zijn:

“Luyendijks prachtig journalistiek heeft een onthutsend boek over de Londense City en de financiële wereld opgeleverd.”

Een voorpublicatie van het boek Dit kan niet waar zijn is hier te lezen.

De NS Publieksprijs werd vorig jaar gewonnen door Michel van Egmond met zijn boek Kieft, over voetballer Wim Kieft.