‘IS-strijders in Raqqa zetten burgers in als menselijk schild’

Strijders van terreurgroep Islamitische Staat drijven burgers samen bij hun legerkampen aan de rand van de stad.

Jordaanse militairen helpen Syrische vluchtelingen bij de grens. Ze komen uit Raqqa en Deir al Zoor en vluchten voor terreurgroep Islamitische Staat. Foto: Jamal Nasrallah

Nu de Westerse luchtaanvallen op hun hoofdplaats Raqqa toenemen, drijven strijders van terreurgroep Islamitische Staat burgers samen bij hun legerkampen aan de rand van de stad, naar wordt aangenomen om te dienen als menselijk schild. Dit zegt Adib Abdulmajid, hoofdredacteur van het persbureau ARA News, van drie lokale bronnen in Syrië te hebben vernomen.

Burgers mogen stad niet verlaten

De burgers zijn bang en mogen de stad niet meer verlaten. De uitvalswegen zijn afgezet. Alle mannen van weerbare leeftijd in Raqqa zijn opgeroepen om mee te vechten, met als argument dat ze de eer van hun vrouwen moeten verdedigen. Het is niet duidelijk hoeveel IS-strijders er nog in Raqqa zitten en of ook de leiders zelf zich nog in of bij de stad bevinden.

De ziekenhuizen in Raqqa liggen vol, deels met tientallen IS-strijders die bij de bombardementen van de laatste dagen gewond zijn geraakt. Er zouden bij de luchtaanvallen ook 40 IS-strijders om het leven zijn gekomen. Over burgerslachtoffers zei Abdulmajid geen informatie te hebben.

Weinig elektriciteit en water

De omstandigheden in Raqqa zijn moeilijk. Slechts incidenteel is er elektriciteit en stromend water. Desondanks putten bewoners volgens Abdulmajid hoop uit de grotere militaire betrokkenheid van Frankrijk en de Verenigde Staten, omdat die de verdrijving van IS uit hun stad zou kunnen versnellen.

Hij onderstreepte dat zijn bronnen in Raqqa uiterst behoedzaam te werk moeten gaan en niet overal zelf kunnen gaan kijken om informatie die ze via anderen ontvangen te verifiëren. ARA News is een persbureau dat in het Nederlandse Oisterwijk is gevestigd en over Syrië en omliggende landen bericht met behulp van een netwerk van enige tientallen lokale correspondenten.