Wedding Day

In de opvolger van haar goed ontvangen programma Birth Day – eerder dit jaar ook te zien bij de VPRO – reist de Vlaamse fotografe Lieve Blancquaert de wereld over om in beeld te brengen hoe verschillende culturen omgaan met het huwelijk. In de eerste aflevering van Wedding Day maakt ze nog weinig kilometers, ze gaat namelijk naar het diepgelovige vissersdorp Urk. Ze volgt het jonge stel Jelle en Nelleke een week lang in de aanloop naar hun huwelijk. Beiden zijn geboren op Urk en wonen voor het huwelijk niet samen. Ze vertellen over hun eerste ontmoeting, het geloof en de rol van God binnen een huwelijk. Nelleke : „Eerst God, dan Jelle, dan ik.” Ze hebben elkaar leren kennen in een christelijke koffiebar, waar ze ook een deel van het feest vieren. De ochtend na de trouwdag bezoekt Blancquaert het kersverse echtpaar voor het laatst. Hoe was het? Nog even wennen, ook samen slapen moet je leren. Jelle: „Maar ik heb geslapen. De eerste test is geslaagd.” Deze reeks bezoekt Blancquaert zeven andere plekken, waaronder Senegal, Mexico, India en een vluchtelingenkamp in Jordanië.