Beatrix en Irene als kind gearresteerd om diefstal

Beatrix is als kind een keer gearresteerd, samen met haar zus Irene. Ze hadden met klasgenootjes fruit gepakt van een groentezaak. Dat staat in het boek De Amerikaanse prinses van historica Annejet van der Zijl dat gisteren verscheen. In het boek wordt het turbulente leven beschreven van de Amerikaanse Allene Tew (1872-1955), een van de peetmoeders van prinses Beatrix. Tew haalt de diefstal aan in een ongedateerde brief. „De politie kwam en heeft alle kinderen gearresteerd. Juliana vroeg naar de straf en de politieman zei: ‘Twee uur cel.’ Juliana zei: ‘Prima, geef mijn dochters een uur extra, want zij zouden een voorbeeld voor de rest moeten zijn.’” De peetmoeder vond het geweldig dat Juliana dit zo zei, schrijft ze. „Zo slim en wijs. Wat een les!” Van der Zijl heeft vier jaar gewerkt aan haar nieuwste boek. (ANP)