Het ene na het andere alarmsignaal

Huiszoekingen. Arrestaties. Terreuralarm. Een afgelaste voetbalwedstrijd. Europa staat vier dagen na ‘Parijs’ onder hoogspanning.

Invallen in België, Frankrijk en Duitsland, arrestaties en een afgelaste voetbalwedstrijd – het ene na het andere alarmsignaal ging gisteren door West-Europa.

In Hannover werd gewaarschuwd voor ‘concreet gevaar’ nadat de vriendschappelijke wedstrijd Duitsland-Nederland werd afgelast wegens een verdacht pakketje. Het stadion, waarin onder anderen de ministers Schippers en Hennis zaten, werd ontruimd, net als een nabije concertzaal.

Ondertussen jaagt de Franse politie, werd gisteravond duidelijk, niet langer alleen op Salah Abdeslam, de nog in leven zijnde vermoedelijke dader van het bloedbad op de terrassen van de Boulevard Voltaire, maar ook op een tweede dader. Dit meldden Franse media en persbureau AP dit op gezag van anonieme Franse veiligheidsfunctionarissen. Ook getuigen vertellen dat in de Seat die de terroristen naar de terrassen bracht, behalve de broers Brahim (dood) en Salah (voortvluchtig) nog een persoon zat.

De Belgische politie gaat ervan uit dat Salah Abdeslam zich in of rond Brussel bevindt. In het hele land werd gisteren het op één na hoogste dreigingsniveau afgekondigd. Twee mannen die zondag in de Brusselse wijk Molenbeek zijn aangehouden in verband met de aanslagen, hebben bekend dat ze de voortvluchtige Salah Abdeslam op diens verzoek in Parijs bij het metrostation Barbès hebben opgepikt en in hun Golf naar Brussel hebben gebracht. Hierbij werd de auto drie keer gecontroleerd, maar konden de drie telkens zonder problemen verder. De auto waarin Salah naar het metrostation reed, een Renault Clio, is daar gisteren gevonden en doorzocht.

De derde broer Abdeslam, Mohamed, die eerder werd gearresteerd en nadien weer vrijgelaten, riep Salah gisteren via de Franse zender BFM-tv op zich aan te geven. Hij zei er geen idee van gehad te hebben dat zijn broer was geradicaliseerd.

De Franse politie heeft een foto vrijgegeven van een van de anonieme daders die zich opbliezen bij het Stade de France en het publiek om nadere informatie gevraagd.

Politiemensen deden gisteren ruim honderd invallen, op zoek naar verdachten, bewijzen en wapens. In de gemeente Alfortville in het Franse departement Val-de-Marne werden twee door Salah Abdeslam geboekte hotelkamers doorzocht. Daar werden naast pizzadozen ook rubberen slangen en injectiespuiten gevonden, die wijzen op fabricage van explosieven of op drugsgebruik. De BBC en Le Figaro spraken met een getuige die de auto met de daders zag vlakbij de Bataclan. Omdat ze slecht geparkeerd stonden, sprak hij ze aan. Volgens deze getuige keken ze als ‘levende doden, als gedrogeerd’.

In de Brusselse wijk Molenbeek werd gisteravond weer een grote zoekactie gehouden. Een persoon werd gearresteerd.

In het Duitse dorp Alsdorf, tien kilometer van Heerlen, werden bij een grote actie gistermiddag zeven arrestaties verricht. Maar alle gearresteerden werden vroeg in de avond weer vrijgelaten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dacht de politie dat Salah Abdeslam zich daar ophield. Maar hij was gisteravond nog steeds voortvluchtig.