Hans Wijers over Ajax: we hebben collectief gefaald

Johan Cruijff zegt dat de top van Ajax zijn visie negeert. President-commissaris Hans Wijers bestrijdt dat.

Hans Wijers: „Als directie en raad van commissarissen hebben we een eigen verantwoordelijkheid. En die nemen we.” Foto Andreas Terlaak
Hans Wijers: „Als directie en raad van commissarissen hebben we een eigen verantwoordelijkheid. En die nemen we.” Foto Andreas Terlaak

De huidige „personeelsproblemen” bij Ajax zijn het gevolg van „ernstig verstoorde relaties”. Dat zegt president-commissaris Hans Wijers. „We zijn er niet in geslaagd dat probleem op te lossen.” Wijers spreekt van „een collectief falen”. Clubicoon Johan Cruijff, die zich maandag terugtrok als adviseur bij Ajax, legt de schuld van de huidige chaos juist exclusief bij Wijers en zijn medecommissarissen. Wijers: „Het is ons, inclusief Johan Cruijff, niet gelukt. Helaas.”

Cruijff vertrekt bij Ajax omdat zijn visie „bewust niet wordt uitgevoerd”, schreef hij maandag in zijn column in De Telegraaf. Wijers: „Ik lees die krant niet, maar als hij dat heeft geschreven is het onzin. Zijn visie wordt binnen Ajax breed gedragen.”

Wijers doet zijn uitspraken in een telefonisch interview met deze krant. Hij gaat voor het eerst in op de hoog opgelopen ruzie in het ‘technisch hart’ van de club. Dat bestaat uit vier oud-spelers die op voorspraak van Cruijff toezien op de uitvoering van zijn „voetbalvisie”: meer individuele training van jeugdspelers die vervolgens doorstromen naar de hoofdmacht.

Onoplosbare vertrouwensbreuk

De verschillen van inzicht over de werkwijze tussen hoofd opleidingen Wim Jonk en de overige drie leden waren de afgelopen 1,5 jaar zo groot dat volgens Wijers sprake is van „een onoplosbare vertrouwensbreuk”. Jonk is vorige week de wacht aangezegd.

Dat besluit is reden voor Cruijff, die in Jonk zijn belangrijkste apostel binnen Ajax ziet, aanleiding om te vertrekken als adviseur. Voor Cruijff is het gedwongen vertrek van Jonk hét bewijs dat binnen Ajax onvoldoende naar hem wordt geluisterd.

Voor Wijers is de essentie van de huidige problematiek het arbeidsconflict met Jonk. „Mensen moeten wel samen wíllen werken. Anders lukt het niet.” De achtergrond van het conflict is volgens Wijers „maar moeilijk te begrijpen”. Meer wil hij er niet over zeggen. „In het belang van Ajax.”

Cruijff serveert ze allemaal af

Dat geldt ook voor zijn relatie met Cruijff, die in 2012 zijn fiat gaf aan de samenstelling van de huidige raad van commissarissen. Diezelfde mensen serveert Cruijff in zijn column één voor één af. Zo heeft Wijers als president-commissaris „gefaald”. Cruijff: „Ik had goede hoop dat de boel bij een paar ervaren bestuurders in goede handen zou zijn.” Wijers: „Interessant. Wat zegt hij over zijn eigen rol?”

Wijers’ reactie typeert de netelige verhouding van bestuurders met Cruijff in een machtsstrijd die nu al jaren gaande is bij Ajax en draait om twee vragen: wat voor type organisatie is Ajax (een voetbalclub of een bedrijf) en wie is er de baas? Wijers: „Ajax is een naamloze vennootschap. Een heel bijzondere weliswaar als voetbalorganisatie, maar het is een beursgenoteerde nv.” Cruijff ziet Ajax als voetbalclub en wil zo snel mogelijk van de beurs.

Wijers erkent dat hij door de huidige problemen en de column van Cruijff is beschadigd. „Dat is het risico van het vak, dat accepteer ik. Zeker als dat betekent dat we binnen Ajax weer over kunnen gaan op de inhoud, heb ik daar vrede mee.”

Lees ook: 'Je moet geen orakel worden', het gehele interview met Hans Wijers.