Hannover zwichtte wel voor terreurdreiging – begrijpelijk

Wat een demonstratie van verbroedering en solidariteit had moeten zijn, alsmede een bewijs dat Europa niet zwicht voor terreurdreiging, dat het dagelijks leven ‘gewoon’ doorgaat – dat is dus allemaal niet gelukt. In Hannover moest de vriendschappelijke voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland gisteravond op het laatste moment worden afgelast omdat er sprake was van een terreurdreiging die voor de hele stad gold.

Eerder was in België al besloten om de interland tegen Spanje in Brussel om veiligheidsredenen te schrappen. In Londen ging de wedstrijd Engeland-Frankrijk wel door; de Franse kleuren overheersten symbolisch in het Wembley Stadion. De 41ste interland tussen Duitsland en Nederland had met groots vertoonde teksten als ‘Nous Sommes Unis’ ook zullen getuigen van het medeleven met de slachtoffers van de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag.

De interim-voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB, Reinhard Rauball, zei vooraf: „We laten ons niet intimideren door terreur.” Vanuit de politiek klonken dezelfde geluiden. Daarom zouden kanselier Angela Merkel en andere kabinetsleden deze wedstrijd, die sportief van weinig betekenis was, bezoeken. Uit Nederland kwamen twee ministers aangevlogen, Edith Schippers (Sport) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie), die al snel rechtsomkeert maakten. „Het is een treurige dag voor Duitsland en een treurige dag voor het Duitse voetbal”, zei de DFB-voorzitter gisteravond.

De realiteit is dus dat terreurdreiging dusdanig intimiderend kan zijn dat de invloed ervan op het openbare leven groot, zichtbaar en voelbaar is. Het is dus maar beter terughoudend te zijn met grote woorden die het tegendeel behelzen. De veel gehoorde bezwering ‘wees niet bang’ klinkt dapper, maar wel of niet bang zijn is niet iets dat iemand kan besluiten. Mensen kunnen wel beslissen niet aan hun angst toe te geven en dus wél te gaan naar een sportwedstrijd, de schouwburg of een terras. Dat is wat de bezoekers op weg naar het stadion in Hannover gisteravond van plan waren, net als de liefhebbers die het jazzconcert wilden bijwonen in een theater in die stad dat ook moest worden ontruimd.

In het stadion, dat plaats biedt aan 49.000 toeschouwers, werd niets verdachts gevonden. In dat theater ook niet. Op het centraal station werd een verdacht pakketje aangetroffen, dat een nepbom bleek te zijn. De Duitse autoriteiten wensen, ook om veiligheidsredenen, niet in detail te treden over de aard en de ernst van de waarschuwingen die ze hadden gekregen. Veiligheid voorop, dat was gisteravond het motto. Dat is zowel verstandig als een bewijs dat het soms onvermijdelijk is voor terreurdreiging te wijken.