Grote anti-terreuractie in Parijs

Elitetroepen vallen woning binnen in voorstad Saint-Denis. Vuurgevecht met verdachten.

Antiterreureenheid die betrokken was bij de inval in Saint-Denis. Foto Eric Feferberg / AFP

Bij een grote anti-terreuractie in de Parijse voorstad Saint-Denis heeft een jonge vrouw zich vanmorgen opgeblazen. Elitetroepen van de politie zouden een man hebben doodgeschoten, zeven anderen zijn volgens het Parijse Openbaar Ministerie gearresteerd.

Of het vermeende brein achter de aanslagen van afgelopen vrijdag, de 28-jarige Belg Abdelhamid Abaaoud, is gepakt of gedood, was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. De mannen en de vrouw zouden direct of indirect betrokken zijn geweest bij de aanslagen van afgelopen vrijdag in het centrum van Parijs en bij het voetbalstadion Stade de France, even verderop in Saint-Denis. Iets na half twaalf vanmorgen liet de politie weten dat de operatie voorbij was.

Een man van rond de dertig jaar, die weigerde zijn naam te geven, zei op Franse televisiezenders de hoofdbewoner van het doorzochte appartement te zijn. Een vriend had hem gevraagd of hij „twee van zijn maten enkele dagen kon onderbrengen”. Hij zei niet te hebben geweten dat het om terroristen zou gaan. „Mijn vriend zei dat ze uit België kwamen. Ze wilden slechts water en bidden.”

Abaaoud, afkomstig uit de Brusselse wijk Molenbeek, zou eerder betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van verijdelde aanslagen in het Belgische Verviers en op de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Tot nu toe werd ervan uit gegaan dat hij nog in Syrië zou zijn. Hoe een van de meest gezochte IS-strijders weer in de EU heeft kunnen komen, wordt onderzocht.

De actie begon vanmorgen om 4.20 uur bij een volgens de lokale autoriteiten gekraakt appartement aan de rue du Corbillon, nabij een belangrijke winkelstraat. Een bakker ter plaatse sprak van een „oorlogssituatie” waarbij, volgens hem, „bijna een uur lang” onophoudelijk geschoten werd.

Yasser, een 35-jarige Egyptenaar, die pal tegenover het gebouw woont dat vanochtend is bestormd, werd wakker van „een knal”, zegt hij. „De politie riep dat we binnen moesten blijven en niet in de buurt van de ramen komen. We zaten geblokkeerd tot half zeven. Toen ik naar buiten kon, heeft een politieagent me buiten de veiligheidsafzetting gebracht.”

Sofiane, de conciërge van de panden aan beide kanten van het gebouw waar de verdachten zich hadden verschanst, moest de politie toegang verschaffen. „Het schijnt dat er een politieman gedood is. Die man had vast kinderen. Hoe leg je dat uit?”, zegt de 29-jarige in Frankrijk geboren Franse Marokkaan.

Alle openbare gebouwen, waaronder scholen, bleven vanmorgen dicht in Saint-Denis, bevestigde de burgemeester van de stad. Ook het openbaar vervoer lag stil.

De politieactie had plaats in het oude centrum van Saint-Denis, dus niet in de omliggende flatwijken. Maar ook dat wordt hoofdzakelijk bewoond door mensen van Noord-Afrikaanse of Afrikaanse afkomst. Journalisten worden hier vaak met argwaan bekeken maar vandaag was van er geen sprake van vijandigheid.

„Natuurlijk zijn wij erg bang”, zegt Yasser. „Er is een groot probleem sinds vrijdag. In deze buurt wonen veel moslims maar daar gaat het niet over. Vrijdag was ik koffie drinken met een vriend nabij Boulevard Voltaire in Parijs. Ik heb hem verlaten en een paar uur later heb ik gehoord dat hij doodgeschoten is. Er zijn andere moslims gedood: Egyptenaren, Tunesiërs.”

Sofiane: „Wat vrijdag is gebeurd is iets heel anders dan Charlie, ook voor onze gemeenschap. Het zijn onschuldigen die gedood zijn. Als die gasten een probleem hebben met de Franse staat, laat ze dan de staat aanvallen, maar niet gewone burgers.”