Griekenland en Turkije zoeken oplossing kwestie Cyprus

De Griekse premier Tsipras ziet de Turkse kansen op het EU-lidmaatschap nu ‘positief’ in.

De Griekse premier Tsipras en zijn Turkse collega Davutoglu hebben gesproken over de kwestie Cyprus. foto EPA

De Griekse premier Alexei Tsipras ziet de Turkse kansen op EU-lidmaatschap ‘positief’ in. Dat zei hij na een gesprek met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over de kwestie Cyprus, meldt persbureau Reuters. Ze spraken samen ook over de vluchtelingencrisis.

De uitspraak is opvallend omdat Griekenland altijd een van de sterkste tegenstanders van een Turks EU-lidmaatschap is geweest. De twee landen bakkeleien al jaren over de status van het eiland Cyprus.

Turkije claimt daar in het noorden van het eiland een eigen regering te hebben, terwijl de Grieken die weigeren te erkennen. De Grieks-Cypriotische regering die in de hoofdstad Nicosia zetelt, is de enige die door de Europese Unie officieel erkend wordt.

Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras At the #Turkey vs #Greece friendly match with Ahmet Davutoğlu https://t.co/cEkcpFKPjF

“De onderhandelingen over de Cypriotische kwestie zijn gaande”, stelt Davutoglu woensdag op een gezamenlijke persconferentie. “We willen beiden constructief bijdragen aan de gesprekken.” In een reactie daarop stelt de Griekse premier Tsipras dat hij positief staat tegenover de Turkse EU-lidmaatschapsverzoek.

Inval

Cyprus bestaat van oudsher uit een Griekse en Turkse gemeenschap. De gevechten tussen de twee landen over het eiland laaiden in 1974 op toen het Griekse kolonelsregime met een coup poogde om het eiland bij Griekenland te betrekken. Turkije reageerde daarop met een inval in het noordelijk deel van het eiland.

Vluchtelingencrisis

Behalve over de kwestie Cyprus spraken Tsipras en Davutoglu ook over de vluchtelingencrisis. De twee landen willen samen optrekken tegen de mensensmokkelaars die migranten over de Middellandse Zee proberen te krijgen. “We moeten begrijpen wat daar gebeurt om er effectief tegen op te kunnen treden.”

    • Jorg Leijten