Schilderij in Melbourne blijkt stadsgezicht op Amersfoort

Een schilderij in de National Gallery of Victoria in Melbourne blijkt een bijzonder stadsgezicht van Amersfoort te zijn. Op het kunstwerk staat de voorganger van het Huis met de Paarse Ruiten (Zuidsingel 38) afgebeeld. Van dit gebouw, dat in de 17de en 18de eeuw bekendstond als een van de mooiste huizen van de stad, waren geen afbeeldingen bekend. De ontdekking werd gedaan door Laurens Schoemaker, conservator historische topografie van het RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag), die het stadsgezicht op verzoek van het museum onderzocht. Schoemaker schrijft het schilderij toe aan de Amsterdamse kunstenaar Jan Ekels de Oude (1724-1781). De kunstenaar keek vanaf de brug over de Kortegracht naar de huizen aan de Zuidsingel. Het museum in Melbourne wist alleen dat het een 18de-eeuws Hollands stadsgezicht was. (NRC)