Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

FIFA handhaaft schorsing Blatter en Platini

Platini laat weten het besluit aan te vechten bij internationaal sporttribunaal CAS.

Sepp Blatter (L) spreekt met Michel Platini (midden) en Secretaris-Generaal van de FIFA Jerome Valcke.
Sepp Blatter (L) spreekt met Michel Platini (midden) en Secretaris-Generaal van de FIFA Jerome Valcke. Foto: Walter Bieri / Keystone via AP

Wereldvoetbalbond FIFA handhaaft de schorsing van president Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini. De wereldvoetbalbond wees een beroepsprocedure van beide bestuurders van de hand.

Update 16.10 uur: Platini stapt naar sporttribunaal CAS
Michel Platini heeft laten weten dat hij het afwijzen van het beroep gaat aanvechten bij het internationale sporttribunaal CAS in het Zwitserse Lausanne.

De laatste mogelijkheid voor Blatter en Platini om hun schorsing aan te vechten is via het CAS. Hun schorsing loopt tot 5 januari volgend jaar.

Blatter en Platini zitten sinds oktober een schorsing uit van negentig dagen uit omdat ze het ethisch reglement van de FIFA zouden hebben geschonden. In het dossier zit onder meer een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro in 2011 voor werkzaamheden die Platini uitvoerde voor Blatter tussen 1999 en 2002.

Internationaal onder vuur

De FIFA krijgt internationaal veel kritiek vanwege verdenkingen van corruptie. Er lopen strafrechtelijke onderzoeken bij de Zwitserse en de Amerikaanse autoriteiten.

Blatter kondigde in juni aan af te zullen treden als preses. Enkele dagen daarvoor werd de 79-jarige Zwitser nog gekozen voor een nieuwe termijn, maar wegens internationale kritiek stapte hij alsnog op. Platini stelde zich kandidaat voor een opvolging, maar mag hangende de schorsing niet meedoen aan de verkiezingen voor het FIFA-presidentschap.

Lees hieronder de hele verklaring van de FIFA.

Twitter avatar lovefutebol Dave Phillips The FIFA statement in full. https://t.co/EfUUpq6EBg