Duitser blieft minder bloemen

De stijging van de export van Nederlandse bloemen en planten zet door, ondanks de teruglopende afzet in Duitsland, Rusland en Oostenrijk. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie VGB. Vooral de afgenomen vraag in Duitsland, de grootste afnemer van bloemen en planten uit Nederland, tikt hard aan. Dit jaar daalde tot en met november de export naar naar Duitsland met 4 procent tot 1,35 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar was nog sprake van een stijging van 5 procent ten opzichte van die een jaar ervoor.

VGB-directeur Robert Roodenburg weet nog niet wat de oorzaak is. „Er zijn twee mogelijkheden: de consumenten kopen minder of er gaan meer bloemen naar Duitsland buiten Nederland om.” De export naar het Verenigd Koninkrijk, na Duitsland de grootste afnemer, steeg met 15 procent naar 781 miljoen euro. De totale exportwaarde tot en met oktober kwam uit op 4,7 miljard euro, 3 procent meer dan een jaar geleden. (ANP)