Dit is wat er vandaag gebeurde in Saint-Denis

Bij een grote antiterreuroperatie in het Franse Saint-Denis zijn twee verdachten omgekomen en werden zeven mensen gearresteerd.

Politie, militairen en speciale eenheden woensdagochtend tijdens de grote antterreuractie in Saint-Denis. Foto: Etienne Laurent / EPA

Franse politie, militairen en speciale eenheden hebben woensdagochtend in de Parijse voorstad Saint-Denis een grote antiterreuroperatie gehouden. Daarbij kwamen ten minste twee verdachten om en zijn zeven mensen gearresteerd, zo meldt persbureau AP. De actie begon rond 4.30 uur vanmorgen en was rond 12 uur vanmiddag afgerond. Lees in dit artikel wat er in die tijd gebeurde.

Veel politie en speciale eenheden in Saint-Denis

Een woordvoerder van de politie zegt vroeg in de ochtend tegen persbureau AP dat er jacht wordt gemaakt op tenminste twee personen die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen in Parijs afgelopen vrijdag. Bij de aanslagen kwamen 132 mensen om en raakten 352 mensen gewond.

Al gauw melden verschillende media, waaronder de Franse zender BFMTV, dat de antiterreuroperatie in Saint-Denis is gericht tegen Abdelhamid Abaaoud. Deze 28-jarige Belg wordt vooralsnog omschreven als ‘het brein achter de aanslagen van afgelopen vrijdag’.

Ooggetuigen in Saint-Denis zeggen dat er schoten worden gelost. Verslaggevers van AP zeggen dat er ten minste zeven explosies zijn geweest. Ook zou er gegooid zijn met granaten. Er wordt een huis omsingeld, waarin vermoedelijk verdachten verschanst zitten.

Verschillende Franse media, onder meer Le Télégramme, melden rond 10 uur dat Abaaoud levend is opgepakt, maar de Franse justitie ontkent de arrestatie.

Naast Abdelhamid Abaaoud zou de voortvluchtige verdachte Salah Abdeslam zich ook schuil houden in het appartement, zo schreven onder meer The Guardian. Tegen Abdeslam is een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd.

Zeven verdachten gearresteerd, twee omgekomen

Bij de politieactie zijn in totaal zeven verdachten aangehouden, meldt de Franse justitie. Drie van hen werden in een appartement gearresteerd. Twee anderen, een man en vrouw, in de buurt van het appartement. Van de overige twee arrestanten is niet duidelijk waar die zijn aangehouden. De politie wil nog niets kwijt over de identiteit van de arrestanten.

De twee doden, een man en een vrouw, waren beiden verdachten. De vrouw blies zichzelf op met een bomgordel, de man werd gedood door een politiekogel.

Aanslag op zakendistrict werd voorbereid

De terreurverdachten waartegen de Franse politie in Saint-Denis in actie was, wilden woensdag een aanslag plegen in het Parijse zakendistrict La Défense. Dit meldt persbureau Reuters.

Bij de grote zoekactie zette het leger vijftig militairen in. Vijf agenten raakten gewond en één politiehond kwam om. Bij de operatie in Saint-Denis zijn geen burgerslachtoffers gevallen.

    • Carlijn Vis