Dit is een geweldig avontuur

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Frank Groot (26) deed het gewoon. Hij nam ontslag als hoofd financiën om een bioscoop te beginnen.

Hoogtepunt: „Iedere elektriciteitskabel die wordt gelegd, iedere muur die wordt gesloopt en ieder stapje dat ons dichter bij onze gedroomde bioscoop brengt.”

Dieptepunt: „Dat verbouwingen toch altijd wat langer duren dan je had gehoopt.”

Die kans kon ik niet laten schieten

„Toen oud-collega Jan me bij een biertje vroeg om met hem een bioscoop te beginnen, was ik meteen enthousiast. Hij zag een gat in de markt in Rotterdam: daar is nu maar één onafhankelijk filmtheater. En het oude gebouw van LantarenVenster kwam ook nog eens leeg te staan, een prachtig pand met een prominente rol in de filmgeschiedenis van de stad.”

„Toch dacht ik eerst: ik ga Jan helpen in de avonduren. Ik had een heel leuke baan als hoofd financiën bij Rinkel Film, een filmproductiebedrijf dat speelfilms als Lucia de B. En Achtste-groepers huilen niet op zijn naam heeft staan. Ik was er na mijn studie econometrie begonnen en kreeg alle ruimte om dingen te leren en fouten te maken; één grote ontdekkingsreis. Mijn baas dacht erover na om mij partner te maken en er was zelfs al een datum voor een gesprek. Maar KINO was een kans die ik gewoon niet kon laten schieten. In het bewuste gesprek vertelde ik uiteindelijk dat ik – als het plan zou doorgaan – ontslag zou nemen.”

Meer begeleider dan leider

„Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en flink aan het verbouwen. We willen in mei de deuren openen voor publiek. Jan en ik zijn respectievelijk creatief en financieel directeur en geven straks leiding aan een kernteam van vijf man, horecapersoneel en vrijwilligers, maar ik zie mezelf meer als begeleider dan als leider. Als we de juiste mensen hebben en een helder doel, is het veel beter om de mensen zelf te laten bepalen hoe ze tot dat doel komen. De échte kunst is volgens mij om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.”

„Het valt trouwens niet altijd mee om te bepalen welke koers we willen varen; alles is nieuw en onbekend. Heel soms denk ik met weemoed terug aan de dagen bij Rinkel Film waar de paden wat gebaander waren. Maar spijt heb ik nooit. Jan en ik geloven in wat we doen, dit is een geweldig avontuur.”