De Thuiskok De perfecte biefstuk

Illustratie Jet Peters

Elk zichzelf respecterend kookboek dat vlees behandelt heeft ook een recept voor de perfecte biefstuk. Het probleem is dat ‘perfect’ voor iedereen anders is. Het Vleeskookboek geeft een handige truc om te zien of je biefstuk bijna rauw (2-3 minuten in de pan), rood (6-8 minuten), rosé (10-12 minuten) of doorbakken (12-14 minuten) is. Daarvoor heb je de spier tussen duim en wijsvinger nodig. Houd je de vingers van je hand slap, dan voelt de spier als een bijna rauwe steak. Voor rood strek je de vingers licht. Strek de vinger zo ver mogelijk voor een rosé biefstuk, en bal je vuist voor een doorbakken steak.

Verhit een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur. Verhit de boter tot hij borrelt. Leg de steaks voorzichtig met een tang in de pan. Druk de steaks aan met een spatel, zodat ze overal in contact komen met de pan. Zet het vuur iets lager, de boter mag niet verbranden, en bak de steaks 1-2 min zonder ze aan te raken. Keer de steaks en bak de andere kant. Bestrooi de gebakken kant met zout en peper. Bak de steaks tot de gewenste gaarheid. Keer ze om de 1 tot 2 minuten. Haal de biefstukken uit de pan en laat ze 3 tot 5 minuten rusten op een warm bord.

Sam de Voogt

    • Sam de Voogt