Chef-kok spelen

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: thuis een restaurant openen.

Bedrijf: Airdnd Oprichter: Rob Lagendijk, Ruud Brink en Floris Overheul Medewerkers: 12

Sinds het megasucces van Airbnb profileren veel start-ups zich als ‘de Airbnb van de ...’

Start-up Airdnd neemt het wel heel letterlijk door de naam bijna te kopiëren. Het is een platform voor thuiskoks die restaurantje willen spelen. Vandaar de naam: Air Drink ’n Dine. Drie weken geleden zijn ze begonnen.

Wat is het idee?

Hobbykoks – jij, ik, je buurvrouw – kunnen via de site een eigen huiskamerrestaurant beginnen. Je maakt een pagina met menukaart, bepaalt een prijs voor je gerecht en beslist welke dagen je ‘open’ bent. Mensen die bij je willen eten maken ook een profiel aan, kunnen reserveren en staan op de afgesproken tijd bij je op de stoep.

Hoeveel verdien je ermee?

Mag je zelf weten. De maaltijden variëren in prijs van zo’n 9,00 euro voor een pannenkoekenmiddag tot zo’n 50 euro voor een luxe diner. Gemiddeld kost een maaltijd zo’n 25 euro. Zo kun je voor 27,50 euro bij Miranda in Utrecht antipasti komen eten.

Hoeveel mensen doen nu mee?

Er staan zo’n duizend chefs ingeschreven. En er hebben circa honderd mensen via de site gegeten.

Wat is het verdienmodel?

Ze vragen 10 procent voor elke reservering. Als een kok 20 euro vraagt, betaalt de gast 22 euro. Betalen gaat via het platform.

Waar kan dit?

In heel Nederland.

Mag dit zomaar?

Er zijn altijd wel mensen boos. Nu is het Koninklijke Horeca Nederland, die vindt dat de thuiskoks aan dezelfde regelgeving moeten voldoen als restaurants, omdat er anders sprake is van oneerlijke concurrentie. Volgens Airdnd zijn de thuiskoks geen professionals en vragen zij slechts een onkostenvergoeding.