Bijna helft ongelukken koolmonoxide met moderne ketels

Met oude geisers of slecht onderhouden toestellen hebben de ongevallen vaak niets te maken.

Foto ANP/Koen van Weel

Bijna de helft van alle ongevallen met koolmonoxide gebeurt met cv-installatie, die vaak modern is en goed onderhouden. Met oude geisers of slecht onderhouden toestellen hebben de ongevallen vaak niets te maken. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een zojuist verschenen rapport.

Volgens de Onderzoeksraad is het de omvang van het probleem met koolmonoxide ‘drie tot vijf keer zo groot’ als nu wordt gedacht. “De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend zodat een juiste diagnose uitblijft.” Tot nu toe wordt aangenomen dat jaarlijks ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers vallen door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en enkele honderden gewonden.

Periodiek onderhoud geen afdoende bescherming

Koolmonoxide is een onzichtbaar en reukloos gas. Lichamelijke symptomen zoals duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid zijn vaag, aldus de Raad, waardoor niet altijd een verband wordt gelegd met koolmonoxide. Periodiek onderhoud aan installaties vormt, ‘geen afdoende bescherming’ tegen koolmonoxideongevallen, aldus het rapport.

“De verschillende kwaliteitslabels zoals keurmerken, erkenningen en certificeringen bieden te weinig garantie voor daadwerkelijk professionele aanleg en veilig onderhoud. Ook koolmonoxidemelders vervullen hun waarschuwende functie niet vlekkeloos.”

Het schort nogal eens aan het vakmanschap van de installateurs, aldus het rapport. Het toezicht door de overheid ontbreekt. Bij de meeste ongevallen met koolmonoxide die de Raad onderzocht, bleken de installaties nieuw te zijn, of periodiek onderhouden door een professionele installateur, voordat het mis ging.
Er moeten wettelijke eisen worden gesteld aan „betrouwbare en effectieve” melders, die gebruikers waarschuwen tegen tegen te veel koolmonoxide, aldus de Raad.

    • Arjen Schreuder