Bijdrage voor EU wordt 1,8 mld lager

Nederland krijgt compensatie voor te hoge heffingen in eerdere jaren. Ook is er lof voor het begrotingsplan.

Nederland hoeft volgend jaar 1,8 miljard euro minder af te dragen aan de EU-begroting, omdat het in de afgelopen jaren te veel heeft betaald. Dat heeft de Europese Commissie gisteren bevestigd, tijdens de presentatie van rapportcijfers voor nationale begrotingen.

In de afgelopen jaren ontstond grote ophef over twee naheffingen die Nederland vanuit Brussel kreeg opgelegd, van in totaal 1 miljard euro. Die werden veroorzaakt door nieuwe statistische rekenmethodes en doordat de Nederlandse economie vergeleken met die van andere EU-lidstaten harder groeide. Minister Dijsselbloem (Financiën) zei toen onaangenaam verrast te zijn.

Dat Nederland nu 1,8 miljard euro minder betaalt, komt doordat het niet de jaarlijkse EU-korting (rebate) heeft gekregen die in 2013 wel door premier Rutte was bedongen. Het officiële besluit hierover wordt volgend jaar pas van kracht, terwijl de korting loopt van 2014 tot 2020. De Nederlandse regering houdt al rekening met de ‘meevaller’ in de conceptbegroting 2016.

Nederland krijgt de jaarlijkse korting van ruwweg 1 miljard euro, omdat het als grote nettobetaler van de EU al relatief veel betaalt. Het draagt jaarlijks ongeveer 6 miljard euro af aan de Europese begroting. Bij het vaststellen van de afdracht wordt gekeken naar de omvang van bruto nationaal inkomen (bni). Ook staan EU-lidstaten een deel van hun douane- en BTW-inkomsten af. Nederland, maar ook Duitsland, Zweden en Oostenrijk hebben lagere percentages afgedwongen.

Nederland kreeg gisteren van de Europese Commissie een pluim voor zijn begrotingsplannen. Hoewel de staatsschuld in 2016 groter blijft dan de Europese norm van 60 procent, is de Nederlandse conceptbegroting wel „in overeenstemming” met het Europese Groei- en Stabiliteitspact.

Vijf (van de negentien) eurolanden zitten met hun begrotingstekort nog niet onder de afgesproken norm van 3 procent: Portugal, Spanje, Ierland, Slovenië en Frankrijk. Maar eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken) was over het algemeen positief. „Er zijn geen begrotingen afgewezen en dat is goed nieuws.”