Over de haag 

Klussen (1)

Bijbanen en parlementariërs – een immer gevoelige combinatie. Maar Tweede Kamerleden Roland van Vliet (fractie Van Vliet) en Henk Krol (50Plus) maken het volgens PVV’er Tony van Dijck wel heel bont. Zij klussen volgens hem bij op het Binnenhof, in dienst van de coalitie. Donderdag nam Van Vliet het initiatief om de stemmingen over het Belastingplan uit te stellen. Ook de coalitie wilde dat graag, zodat er nog steun bij de oppositie gevonden kon worden. Een logisch verzoek, vond een meerderheid. Geen onnodig nachtwerk. Van Vliet werd nog net niet op de schouders genomen.

Klussen (2)

Gisteren nam Krol het initiatief het belastingdebat te heropenen. Er kwam een – ongebruikelijke – derde termijn. Ook dat kwam de coalitie goed uit. Vrijdag was zij met een zogeheten nota van wijziging gekomen, in de hoop brede steun – noodzakelijk in de senaat – voor het Belastingplan te verwerven. De PVV wilde gewoon stemmen. „Ik weet niet welk stromannetje het kabinet nu weer naar voren schuift”, zei Van Dijck. „Vorige week was het de heer Van Vliet en nu is het de heer Krol. Dat achterkamertjesgebeuren moet afgelopen zijn.” Fiscalist Van Vliet, tot vorig jaar deel uitmakend van de PVV-fractie, sloeg direct terug. „Dat de heer Van Dijck mij een stromannetje noemt, laat ik aan hem. Dat zegt namelijk meer over hem dan over mij. Ik sta daar boven.”

Klussen (3)

Ook de Eerste Kamer sprak gisteren over geld, tijdens de Financiële Beschouwingen. Het CDA, de enige oppositiepartij die het Belastingplan nu steunt, was kritisch over alle onvolbrachte banenplannen van het kabinet. Senator Wopke Hoekstra berekende: „Als al die plannen waren uitgekomen, had iedere Nederlander nu evenveel banen als de gemiddelde senator.” Daarmee raakte hij een open zenuw, zeker na het ongewilde vertrek van VVD-fractieleider Loek Hermans, ooit toezichthouder van Meavita. „Ik zie wat mensen zenuwachtig op hun stoel schuiven, maar dit was geen kritiek”, zei hij. „Althans, niet op de senatoren.”