Zweden en Oekraïne plaatsen zich voor EK

Twee doelpunten van Zlatan Ibrahimovic zijn genoeg voor Zweedse EK-kwalificatie.

De plaatsing van Zweden voor het EK betekent dat aanvaller Zlatan Ibrahimovic zijn interlandloopbaan nog even verlengt. Foto Jan-Erik Henriksson/EPA

Zweden en Oekraïne hebben zich als laatste twee landen geplaatst voor het eindtoernooi om de Europese titel volgend jaar in Frankrijk. Beide ploegen sloten dinsdagavond de playoff-ronde succesvol af.

Zweden hield in Kopenhagen in de tweede wedstrijd Denemarken op 2-2. Dat was na de thuiszege van 2-1 voldoende voor kwalificatie. Oekraïne speelde in en tegen Slovenië met 1-1 gelijk, na de eerdere zege voor eigen publiek (2-0).

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic was opnieuw de gevierde man bij Zweden. De 34-jarige vedette van Paris Saint-Germain bracht in de return tegen de Denen beide treffers op zijn naam. In het eerste duel zaterdag voor eigen publiek (2-1) had hij ook al gescoord.

De Deense treffers kwamen dinsdag in de slotfase op naam van Yussuf Poulsen en Jannik Vestergaard. Voor Zweden is het de vijfde EK-deelname op rij.

Simon Poulsen (PSV) bleef bij Denemarken op de bank. Viktor Fischer (Ajax) zat niet bij de Deense selectie. Hij was zaterdag nog basisspeler in de ploeg van bondscoach Morten Olsen.

Ook Oekraïne plaatst zich

Slovenië mocht in Maribor na de snelle treffer van Bostjan Cesar lang hopen op tenminste een verlenging. De vereiste tweede treffer wilde echter niet vallen. Diep in de verlenging maakte Andrei Jarmolenko namens Oekraïne aan alle onzekerheid een einde (1-1).

Deelnemersveld compleet

Met de kwalificatie van Zweden en Oekraïne is het deelnemersveld van het EK 2016 in Frankrijk compleet. De andere 22 deelnemers zijn: Frankrijk, Ierland, Engeland, IJsland, Tsjechië, Oostenrijk, Noord-Ierland, Italië, Portugal, Zwitserland, Spanje, Wales, België, Albanië, Roemenië, Duitsland, Polen, Rusland, Slowakije, Turkije, Kroatië en Hongarije. (ANP)