Zestienjarige jongen aangehouden om dreigtweets

Door de berichten moest een toestel van Air France zaterdag urenlang aan de grond blijven.

Het toestel van Air France dat zaterdag na enkele dreigtweets aan de grond werd gehouden. Foto Doron Sajet/ ANP RTV NH

Een zestienjarige Rotterdamse jongen is zondagavond aangehouden op verdenking van het versturen van enkele dreigtweets over een mogelijke aanslag op een Air France-toestel. Het motief van achter de daad is nog onbekend, stelt de politie.

In de tweets, die afgelopen zaterdag vanaf meerdere accounts zijn verstuurd, werd gedreigd dat op vlucht AF1741 ‘iets zou gaan gebeuren’ en werd volgens de politie een directe link met de gebeurtenissen in Parijs gelegd.

Voor alle zekerheid is toen besloten de vlucht aan de grond te houden om deze te doorzoeken. Ook een deel van de luchthaven Schiphol werd uit veiligheidsoverwegingen gesloten. Er zijn na onderzoek geen bijzonderheden aangetroffen in het vliegtuig.

Meerdere accounts

Na een onderzoek naar de herkomst van de tweets kwam de politie bij meerdere accounts uit, waaronder het account van de zestienjarige Rotterdammer. Bij doorzoeking van zijn woning zijn een aantal computers en een telefoon in beslag genomen.

Volgens de politie zou het kunnen gaan om een kwajongensstreek, maar dat is nog niet zeker. De jongen wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

    • Jorg Leijten