‘Winterzon nergens zo goedkoop als in Egypte’

Dat schreef de gratis krant Metro vorige week.

De aanleiding

Na de mogelijke aanslag op de Russische Airbus A321 in Egypte vliegen Nederlandse touroperators tot 18 december niet naar Sharm al-Sheikh en enkele ook niet naar andere Egyptische plaatsen. Tickets omboeken kan, maar de reiziger zal in veel gevallen moeten bijbetalen, zegt Metro. „Winterzon is nergens zo goedkoop als in Egypte”, schrijft de krant. „Voor 300 euro zit je 8 dagen all inclusive aan de Rode Zee: thuisblijven is in sommige gevallen duurder.”

Waar is het op gebaseerd?

Op een rondgang langs de grote touroperators TUI, Neckermann en Corendon. Allen bevestigden dat omboeken extra geld kost, omdat Egypte „scherp geprijsd is”, aldus verslaggever Rens Oving. In dezelfde prijscategorie is alleen het Turkse Antalya vergelijkbaar, maar daar is het in de winter te koud voor een zonvakantie, zegt Metro.

En, klopt het?

De prijzen van zonvakanties zijn even vluchtig als vakantieliefdes. De tarieven fluctueren bijna dagelijks en hangen af van de vertrekdatum en vraag en aanbod. Een gemiddeld tarief is heel lastig te geven, zegt een woordvoerder van TUI. Ook brancheorganisatie ANVR en onderzoeksbureau GfK, gespecialiseerd in reizen, geven geen prijzen.

Egypte ís wel een goedkope vakantiebestemming. Voor 280 euro per persoon kun je deze winter ook al pootjebaden in bijvoorbeeld Hurghada. Acht dagen lang in een vijfsterrenhotel, all inclusive – en dat betekent inclusief ijsjes tussen zes en negen uur ’s avonds.

Maar er zijn meer winterzonbestemmingen. In de top-5 van beoordelingswebsite Zoover staat Spanje bovenaan, gevolgd door Egypte, Curaçao, Kaapverdië en de Dominicaanse Republiek. Het populairst is Tenerife, maar ook de zuidelijke costa’s blijken in trek. In de top-5 van de ANWB staan naast de Canarische Eilanden nog het Marokkaanse Agadir, Cyprus, de Portugese Algarve en het Turkse Alanya.

Aan de Spaanse Costa del Sol kun je voor zo’n 260 euro per persoon al een week een appartementje in een toeristenflat vinden – maar niet all inclusive. In het Turkse Antalya kun je acht dagen lang wel volledig verzorgd naar een vijfsterrenhotel voor een ‘prijsknaller’ van 240 euro.

Alleen, hoe zonnig zijn die zonvakanties? Aan de Costa del Sol zijn in de winter zo’n vijf zonuren per dag bij een gemiddelde maximumtemperatuur van ruim 16 graden, volgens klimaatinfo.nl. In Antalya is het winterweer vergelijkbaar – inclusief zo’n 12 dagen neerslag per maand.

Als je echt een strandvakantie in de winter wilt, is Egypte wel een ‘zonzekere’ bestemming op een paar uur vliegen. In Sharm al-Sheikh heb je gemiddeld acht zonuren per dag bij een temperatuur van zo’n 21 graden en maar 1 dag neerslag per maand. De wereld barst van andere zonzekere plekken – neem het zuidelijk halfrond – maar daarvoor moet je langer vliegen en dat kost wat meer.

Egypte is overigens al jaren een goedkope bestemming, volgens touroperators. De tarieven zijn niet gekelderd na de huidige onrust, zeggen ze. In 2011, het jaar van de revolutie tegen Mubarak, daalde het aantal toeristen van 14,7 naar 9,8 miljoen, volgens onderzoekbureau Mintel. Maar in 2012 trok het aantal reizigers alweer aan tot 11,5 miljoen. „Ook nu zullen toeristen zo weer vergeten dat er een vliegtuig is neergestort”, voorspelt Rami Isaac van de Academy for Tourism in Breda.

Conclusie

Prijzen van vakanties zijn lastig vergelijkbaar. Winterzon is goedkoper dan in Egypte te vinden. Maar onder de zonzekere vakantiebestemmingen is Egypte op relatief korte afstand zeer goedkoop. Wij beoordelen de stelling als grotendeels waar.

    • Eppo König