Oekraïense economie groeide afgelopen kwartaal voor het eerst in achttien maanden

De economie van Oekraïne is in het derde kwartaal uit een achttien maanden durende recessie gekomen, geholpen door de relatieve rust in het economisch belangrijke oosten van het land. Dat blijkt uit cijfers die gisteren werden gepubliceerd door het Oekraïense statistiekbureau.

De economie groeide vorig kwartaal met 0,7 procent in vergelijking met het tweede kwartaal, aldus voorlopige cijfers. Op jaarbasis ging de economie echter nog met 7 procent achteruit. De centrale bank van het land rekent voor dit jaar op een economische neergang met 11,5 procent, maar voor volgend jaar wordt een groei voorspeld van 2,4 procent.

De economie van Oekraïne is hard geraakt door de onrust in het oosten van het land. De meeste zware industrie, zoals steenkool en staal, ligt in het oosten en door het geweld kwam de productie zwaar onder druk te staan. De situatie in het gebied is gekalmeerd dankzij een wapenstilstand.

Door de onrust in het land stond ook de waarde van de Oekraïense munteenheid hryvna sterk onder druk, maar die druk is inmiddels wat afgezwakt. Eerder dit jaar bereikte Oekraïne een schuldenakkoord met een groep internationale schuldeisers. Dat akkoord was een belangrijke eis van het Internationaal Monetair Fonds voor financiële steun aan Kiev. Het IMF heeft Oekraïne 17,5 miljard dollar aan steun toegezegd. (Bloomberg)