‘VS en Turkije sluiten laatste deel Turks-Syrische grens af’

Een groot deel is al afgesloten, maar een stuk van zo’n 98 kilometer is nu nog open.

John Kerry na afloop van zijn bezoek in Parijs.
John Kerry na afloop van zijn bezoek in Parijs. Foto Ian Langsdon / EPA

De Verenigde Staten en Turkije gaan ook het laatste deel van de Turks-Syrische grens afsluiten. Beide landen zijn daartoe een operatie begonnen, zo kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zojuist in gesprek met CNN. De stap moet het moeilijker maken voor jihadisten om van en naar Europa te reizen.

Kerry zei tegen de Amerikaanse zender dat Turkije nu al bijna drie kwart van de grens met Syrië heeft afgesloten. De twee landen willen nu ook het laatste deel sluiten, een stuk van zo’n 98 kilometer. De Amerikaanse minister zei daarover:

“Nu kunnen buitenlandse strijders nog naar Syrië afreizen en daarna weer terugkeren, om hun verachtelijke gedachtegoed te verspreiden.”

Eerder op de dag zei Kerry al dat terreurgroep Islamistische Staat in Syrië en Irak terrein verliest aan de internationale coalitie geleid door de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken liet dat weten na een gesprek met de Franse president Hollande, wiens land de Amerikanen helpt bij het bombarderen van IS.

    • Joost Pijpker