Voetbalwedstrijd België-Spanje afgelast vanwege terreurdreiging

Er zijn “sterke aanwijzingen” dat de voortvluchtige verdachte Salah Abdeslam een aanslag wil plegen in België.

Supporters van de Rode Duivels moedigen hun team aan op de Esplanade (wandelweg) voor het Koning Boudewijnstadion tijdens de kwartfinale tussen België en Argentinië tijdens het WK voetbal in Brazilië. Foto: Arie Kievit / ANP

De voetbalwedstrijd tussen België en Spanje, een oefenduel dat dinsdagavond gespeeld zou worden, is afgelast vanwege de dreiging van een aanslag. Dat meldt de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) op zijn website.

Salah Abdeslam wil mogelijk een aanslag plegen

Verschillende Vlaamse media, waaronder de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws, schrijven dat er “sterke aanwijzingen” zijn dat de nog voortvluchtige, vermoedelijke aanslagpleger Salah Abdeslam een aanslag wil plegen in België. Om die reden is het dreigingsniveau in heel België opgetrokken van twee naar drie. Dat is het een-na-hoogste niveau.

Dreiging is waarschijnlijk

Volgens het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse in België, het zogeheten OCAD, is de dreiging van een aanslag “mogelijk en waarschijnlijk”. Risico is er vooral bij sportieve en culturele evenementen waar veel mensen samenkomen, zoals een voetbalwedstrijd.

Op advies van het OCAD en na overleg met de bevoegde instanties en de Spaanse nationale ploeg heeft de KBVB besloten de vriendschappelijke voetbalwedstrijd af te gelasten. De bond schrijft op zijn website:

“Wij betreuren het dat een dergelijke vriendschappelijke match tussen twee gemotiveerde ploegen zo laat geannuleerd moet worden en begrijpen dat veel supporters ontgoocheld zullen zijn. Wij willen en kunnen in deze uitzonderlijke omstandigheden echter geen enkel risico nemen met de veiligheid van onze spelers en supporters.”

Eerder op maandag liet de Spaanse bondscoach Vincente del Bosque nog weten zich geen zorgen te maken over de veiligheid bij de wedstrijd.

“Ik ben niet bang. We komen hier om te voetballen. Alles zal gaan zoals altijd.”

    • Carlijn Vis